Đenova traži novac od Engleske za korišćenje zastave u poslednjih 247 godina

Italijanski grad Đenova traži od Engleske da isplati dugovanja zbog upotrebe zastave Svetog Đorđa u proteklih 247 godina.
Đenova traži novac od Engleske za korišćenje zastave u poslednjih 247 godina
Foto: Pixabay
Gradonačelnik Đenove Marko Bući ističe da je Engleska prestala da plaća godišnji honorar sa crvenim krstom na beloj pozadini sredinom 18. veka. On trenutno pretražuje gradsku arhivu kako bi pokušao da ustanovi koliko kraljica Elizabeta Druga ukupno duguje. 
 
"Vaše veličanstvo, sa žaljenjem Vas obaveštavam da, prema mojim podacima, niste ništa uplaćivali poslednjih 247 godina", napisao je Bući u pismu engleskom monarhu. 
 
Britanski dnevnik "Indipendent" piše da je Engleska 1190. godine počela da plaća nadoknadu kako bi brodovi mogli da istaknu zastavu Svetog Đorđa i time odbiju pirate. U to vreme Đenova je bila moćan lučki grad uz skoro potpunu kontrolu mora zapadno od Italije.
 
Engleska koristi krst Svetog Đorđa od kraja 13. veka i u kombinaciji sa škotskim krstom Svetog Andrije 1606. godine formirana je "Junion Džek" ili britanska zastava.
  • Novosadjanin

    08.07.2018 21:17
    ahaha
    Drugim recima - nisam nista korisno uradio za ekonomiju mog grada pa kako ne znam kako drugacije da nabavim novac probacu ovako i okriviti druge. Gradonacelnik kao da je iz SNSrbije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.