AUDIO: Kako su zvučali poslednji trenuci Prvog svetskog rata

Kraljevski ratni muzej u Velikoj Britaniji u saradnji s dizajnerima zvuka iz londonske firme "Coda to Coda" omogućio je ljubiteljima istorije širom sveta da dožive zvuk poslednjih trenutaka Prvog svetskog rata.
Dizajneri zvuka uspeli su da stvore zvučni zapis na temelju autentičnog grafičkog snimka koji prikazuje tačan trenutak objave kraja rata, a koji su sačuvani u arhivi Kraljevskog ratnog muzeja.
 
Kako je navedeno u saopštenju za javnost Kraljevskog ratnog muzeja, snimak je nastao kao rezultat primene tehnike snimanja zvuka kojom su Saveznici određivali lokaciju neprijateljske artiljerije.
 
"Fotografska traka je korišćena kako bi zabeležila tačan trenutak u kojem je šest različitih mikrofona primilo zvuke pucnja. S obzirom na to da su se mikrofoni u tom trenutku nalazili na velikoj udaljenosti, zabeležili su isti zvuk pucnja u različitim vremenskim rasponima", stoji u saopštenju Kraljevskog ratnog muzeja.
 
"Vizuelno je zanimljivo posmatrati ravne linije koje su se pojavile nakon prekida pucnjave", rekao je Ričard Hjudžs, kustos Kraljevskog muzeja u telefonskom intervjuu za "Foks njuz", naglasivši da su dizajneri zvuka uspeli da sastave sintetizovani zvučni zapis koji posetiocima daje uvid u poslednje trenutke na bojištu pre završetka Prvog svetskog rata.
 
  • Mrk

    13.11.2018 09:30
    Ove pticice na kraju su malo suvisne. Pa nisu sigurno bile na grani i navijale dok je okolo pucalo na sve strane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.