Šta se desilo sa samoproglašenom državom Liberland, smeštenom između Srbije i Hrvatske

Pet godina nakon proglašenja nezavisne države na takozvanoj ničijoj zemlji, teritoriji između Srbije i Hrvatske, država Liberland je i dalje u procesu svog nastajanja.
Sve je počelo 13. aprila 2015. godine, na rođendan Tomasa Džefersona, osnivača SAD-a i političkog uzora trenutnog predsednika države Liberland. Vit Jedlička je tog dana stigao na ostrvo veličine sedam kvadratnih kilometara između teritorije Srbije i Hrvatske, poznatog kao Gornja Siga, u pratnji svoje devojke i prijatelja i sa njima položio zastavu nove države, piše list "Danas".
 
Jedlička je nakon toga proglašen za prvog predsednika Liberlanda. Sa 100 odsto osvojenih glasova, odnosno dva dobijena glasa – Vit Jedlička se uzdržao od glasanja za samog sebe, on postaje predsednik ove mikronacije u nastajanju.
 
Problemi su nastupili skoro momentalno po proglašenju nezavisnosti, te je sam Vit Jedlička jednom prilikom bio uhapšen i odveden u pritvor u Hrvatskoj, nakon čega mu je i bio zabranjen pristup ovoj teritoriji.
 
Međutim, što će se pokazati i u mnogo drugih slučajeva, Liberlanđani prepreke posmatraju kao priliku za maštovite inovacije. Teritoriji su pristupali sa vode sa srpske teritorije, a ubrzo je pored ade parkiran i brod na kojem su se okupljali i organizovali razne svečanosti.
 
U trenucima kada su granice zatvorene, a njima zabranjen svaki pristup ovoj teritoriji, okupljaju se na obalama na srpskoj strani sa pogledom na svoje parče slobode.
 
 
"Danas" dalje navodi da se Liberland ponosi svojim motom "Živi i pusti druge da žive", koji je u osnovi libertarijanskog opredeljenja njegovih osnivača. Potpune ekonomske slobode, dobrovoljni porezi, internet valuta, zagarantovana potpuna politička i građanska prava svakom pripadniku nacije nekom može delovati kao utopija, ali predsednik ove neobične države Vit Jedlička se ne osvrće na slične primedbe.
 
"Ne interesuju nas tuđa mišljenja, razvoj Liberlanda će biti dokaz da je naša ideja ostvariva", kaže za "Danas" Jedlička.
 
Prema njegovim rečima, slabost demokratija je što konstantan i nezaustavljiv rast demokratskih vlada uvek dovodi do neefikasnosti.
 
"Redistribucije novca od siromašnih ka bogatima i obrnuto putem korumpiranih sistema subvencija su najveća mana svih svetskih demokratskih sistema", ocenjuje Jedlička.
 
 
Država Liberland trenutno pored aktivnog predsednika, ima dva zamenika predsednika i pet ministara. Oni su zajednički zaduženi za bezbednost, pravni sistem i diplomatiju. Sve ostalo prepušteno je slobodnom tržištu.
 
"Ni pitanja unutrašnje bezbednosti ne moraju biti prepuštena državi. Naš je plan da i u ovu sferu uvedemo takmičenje tako što ćemo imati takozvanu 'uber' policiju", ističe sagovornik beogradskog lista.
 
Građani Liberlanda će uskoro moći i da u potpunosti prate tok svog novca koji su uplatili u vidu poreza, pa čak i da biraju projekte u koje će njihov novac biti uložen.
 
"Naš glavni cilj je da dokažemo da se država može uspešno organizovati na potpuno dobrovoljnoj osnovi", navodi presednik Jedlička.
 
Opšrinije o ovoj samoproglašenoj naciji možete čitati OVDE.
  • ***

    16.09.2020 00:27
    @ab
    Evo danima ne spavam sto Dunav malo krivuda, stize do Apatina, vecih problema u ovoj zemlji stvarno nemamo.
  • ab

    15.09.2020 20:53
    @Slanina
    Treba smisliti posebnu reč za sve vas kojima ništa ne valja u sopstvenoj zemlji i koji stalno ubacujete cinizam, i tamo gde mu mesto nije, i tamo gde ima prostora za tako nešto. Hrvati su zbog nekoliko spornih rečnih ostrva sa Slovenijom uhvaćeni u špijunaži i još uvek ne žele prihvatiti rezultate arbitraže koja ide preko 70% u njihovu korist. Možete li samo zamisliti kakve će probleme proviti nama oko pitanja granice na Dunavu? Negde čak zahvata i delove Apatina. Mislite li da će oni to tek tako nama prepustiti? Malo dalekosežnijeg razmišljanja nije na odmet.
  • Gojko

    15.09.2020 17:25
    @slanina a šta misliš ko gazduje tim sumama na ostrvu i ko ih seče? Da nije možda Hrvatska :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.