Istraživanje pokazalo: Vikinzi nisu bili samo Skandinavci, imali su i gene iz Azije

Sekvenciranje DNK ostataka Vikinga pokazuje da možda nisu svi bili Skandinavci, prema rezultatima istraživanja objavljenom u sredu u časopisu "Nature".
Multinacionalni tim predvođen univerzitetima Kembridž i Kopenghagen analizirali su 442 kostura Vikinga odnosno Normana sahranjena širom Evrope i Grenlanda i otkrili da "vikinški identitet nije bio ograničen samo na osobe skandinavskih gena".
 
Šef istraživanja Eske Vilerslev kaže da analiza sugeriše "značajni genetski uvoz" u Skandinaviju iz južne Evrope i Azije pre početka vikinškog razdoblja povezanog s godinom 793. i normanskim upadom u samostan u Lindisfarneu na britanskoj severnoj obali.
 
Tokom naredna tri veka "skandinavska dijaspora" uspostavila je trgovačke lokacije i gradove "od američkog kontinenta do azijskih stepa". Na tom ogromnom području Vikinzi su "širili ideje, tehnologije, jezik, verovanja i veštine", kaže Soren Sindbek, arheolog iz muzeja Moesgard u Danskoj.
 
Vikinzi, koji su izvodili okrutne napade širom zapadne Evrope i trgovali robljem na području današnje Rusije i Bliskog istoka, utemeljili su Dablin, irski glavni grad, dali svoje ime francuskoj Normandiji i krajem 9. veka pomogli uspostavljanju Kijevske Rusije, ponekad smatrane prvom ruskom državom.
 
Takva dostignuća su mogla da izazovu divljenje i imitiranje iako je vikinška bezobzirnost izazivala strah širom Evrope.
 
Prema naučnicima, kosturi u Škotskoj "sahranjeni s mačevima i drugim vikinškim obeležjima" ne pokazuju znake "mešanja gena sa Skandinavcima" i to pokazuje "drugačiju stranu odnosa od vikinških pljački i pustošenja".
  • w/e

    18.09.2020 22:32
    netflix
    Da, svi su bili crnci sa plavim ocima i kosom..
  • Lazar

    18.09.2020 10:10
    Lazar
    Oni su srbi kevemi...kako pa mongoli ih osvojili a nemanjići su ih oslobodili to mi pričala babina ujna od tetke kevemi. Imam i dokaze ali nejće daih puste u javnost zašto neznam.
  • Nd

    18.09.2020 06:01
    Nd
    Ma nelupajte više gluposti zaista sa lažnim teorijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti