VIDEO: Šta je ustvari pronađeno na Marsu?

Nakon što je astronom amater Dejvid Martines objavio kako je pomoću "Google Marsa" pronašao tajanstvenu građevinu, u ceo slučaj uključili su se i naučnici, koji su otkrili o čemu se zapravo radi.
Nakon što je astronom amater Dejvid Martines objavio kako je pomoću "Google Marsa" pronašao tajanstvenu građevinu, u ceo slučaj uključili su se i naučnici, koji su otkrili o čemu se zapravo radi.

Dejvid Martines je 28. maja na Jutjubu objavio snimak na kome se vidi kako je pomoću "Google Marsa" pronašao tajanstvenu građevinu na Marsu dugačku oko 200 metara i široku oko 50 metara. Snimak je do sada pregledan više od milion i po puta.

Da se ne radi ni o čemu posebnom objasnio je naučnik Alfred Mekiven, direktor "Planetary Imaging Research Laboratory" u SAD-u, koji tvrdi da se radi o tragu koji su na snimku ostavili kosmički zraci.

Naime, objašnjava Mekiven, kada se snima u svemiru nema magnetosfere kao na Zemlji, pa su kamere izložene visokoenergetskim česticama – kosmičkim zracima, koji prilikom prolaska kroz senzore kamere u pikselima ostavljaju velike količine električnog naboja.

Dodaje i da je do iskrivljenja te linije došlo zbog kompresije snimka u jpg format.

 

  • Jovan

    02.11.2011 14:04
    Ima zivota i na Marsu
    Vise verujem ovom coveku amateru koji je nasao na snimku ovo, nego li tamo nekom naucniku koji govori samo ono sto mu se kaze iz NaS-е.
  • srdjan

    08.06.2011 06:23
    Ja sam po struci nuklearni fizičar i moram primetiti da kolega Alfred malo hm....malo...izvrće činjenice. Koliko li je samo dolara dobio od ko zna koga za ovakvu izjavu, pitam se?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.