Francuska šalje Amerikancima još jedan Kip slobode

Francuska će poslati drugi Kip slobode u SAD, 135 godina nakon prvog, kao znak posvećenosti jačanju francusko-američkih odnosa, piše list "Žurnal di dimanš".
Francuska šalje Amerikancima još jedan Kip slobode
Foto: Pixabay
- Ova statua je dvostruki simbol slobode, ali i gostoljubivosti - rekao je ambasador Francuske u SAD Filip Etijen.
 
Francuski list piše da će nova statua biti poslata u SAD 7. juna i da će stići na vreme za obeležavanje američkog Dana nezavisnosti 4. jula. Ostaće u SAD 10 godina.
 
Nova statua je značajno manja od originalne. Visoka je 2,83 metra i putovaće u SAD brodom pod francuskom zastavom u specijalnom kontejneru sa senzorima. Statua će stići u Njujork i biće postavljena na ostrvu Elis, odakle će moći da se vidi i originalna statua na ostrvu Liberti.
 
Potom će biti transportovana u rezidenciju ambasadora Francuske u Vašingtonu.
 
Etijen je rekao da je obavestio gradonačelnika Vašingtona da će statua biti vidljiva sa ulice i da je ovo posveta svima sa obe strane Atlantika koji su omogućili gradnju Kipa slobode i svima širom sveta koji su se borili za ono što ona simbolizuje.
  • Stefan Nemanja

    31.05.2021 23:05
    Čudan spomenik
    Nosite i ovo čudo u Ameriku sa sve žirom. Nisam to ja....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.