Ajnštajnov rukopis o teoriji relativiteta prodat za 11,6 miliona evra

Rukopis čuvenog fizičara Alberta Ajnštajna, u kome je pripremao svoju teoriju relativiteta, prodat je na aukciji za rekordnih 11,6 miliona evra, u utorak u Parizu.
Prethodni rekord za rukopis Ajnštajna bio je 2,8 miliona dolara (2,4 miliona evra) 2018. godine za jedno pismo o Bogu, i 1,56 miliona dolara (1,39 miliona evra) 2017. u Jerusalimu za pismo o tajni sreće.
Dokument prodat juče bio je procenjen na između dva i tri miliona evra. Za razliku od dva prethodno rekordno prodata rukopisa, ovaj dokument je bio naučni rad, što ga čini retkim.
Radi se o rukopisu od 54 strane pisanom 1913. i 1914 u Cirihu čiji su autori Ajnštajn i njegov saradnik Mikele Beso.
 
Aukcijska kuća Kristi, gde je održana aukcija, navela je pre prodaje da su takvi Ajnštajnovi dokumenti - iz tog perioda i uopšte iz perioda pre 1919. godine, vrlo retki.
  • Neša

    26.11.2021 09:11
    Bolje i ovo nego naprimer reket ili dres nekog beskorisnog zgubidana zvanog sportista.
  • Mile rent-a mozak

    24.11.2021 19:50
    Pablo Pikaso je postao poznat slikar, kada mu je neka budala, platila milion za žvrljotinu. Čuvajmo crteže naših puteva i brzih pruga, možda će i autor biti kao Pikaso jednog dana - mislim poznat, lud je već sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.