Prodaje se pismo škotske kraljice Meri, cena bi mogla biti prilično visoka

Pismo koje je napisala škotska kraljica Meri u februaru će biti ponuđeno na aukciji i očekuje se da bi moglo postići cenu od 14.000 do 18.000 funti.
Prodaje se pismo škotske kraljice Meri, cena bi mogla biti prilično visoka
Foto: Pixabay
Pismo je njen apel francuskom ambasadoru u Engleskoj da dopusti siguran prolaz škotskom plemiću Džordžu Daglasu u Francusku.
Napisano je u dvorcu Karlajl dva meseca nakon njenog bekstva iz dvorca Lkleven u Pertširu 2. maja 1568, gde je bila zatvorena gotovo godinu dana nakon prisilne abdikacije u korist svog malog sina Džejmsa VI.
Meri se nadala da će, pomažući Džordžu Daglasu u osiguravanju puta u Francusku, on posredovati kod francuskog kralja u njeno ime kako bi joj pomogao da osigura slobodu.
 
Pismo će prodavati 2. februara onlajn aukcionari kuće "Lyon & Turnbull", čije je sedište u Edinburgu.
 
Keti Marsden, stručnjakinja za retke knjige, rukopise i karte u "Lyon & Turnbull", rekla je: "Retko se događa da se dokument s njenim rukopisom nađe na aukciji. Imati na staranju ovo krhko pismo sasvim je posebno."
 
Dvanaest redova napisao je sekretar, a dodatnih šest Meri svojom rukom. Pismo je potpisano 'Votre bien bonne amye, Marie', što u prevodu znači 'Vaša vrlo dobra prijateljica, Meri'.
 
"S obzirom na njeno jedinstveno mesto u istoriji, očekujemo veliko interesovanje za ovu prodaju."
 
U pismu se od francuskog ambasadora traži da pozajmi Džordžu Daglasu 300 zlatnika i da pregovara s francuskom kraljevskom porodicom kako bi osigurao Džordžov neometani prolaz.
 
Merinom bekstvu iz Loklevena pomogli su Džordž Daglas i njegov rođak Vilijam Daglas.
 
Otišla je u Englesku kako bi potražila utočište, ali ju je uhapsio Ričard Lovter, zamenik guvernera Kamberlanda, i otpratio u dvorac Karlajl.
 
Kraljicu Meri je kraljica Elizabeta I držala zatočenu 19 godina pre nego što joj je odrubljena glava u dvorcu Foteringhej u Northemptonširu 8. februara 1587, kad je imala 44 godine.

Teme

pismo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.