VIDEO: Pronađen grad drevnih Maja

Meksički arheolozi otkrili su ostatke, kako veruju, grada drevnih Maja u industrijskom kompleksu na periferiji grada Meride.
"Mislimo da je ovde živelo više od 4.000 ljudi", rekao je koordinator arheološkog iskopavanja.
Lokalitet koji je nazvan "Ksiol", sastoji se od pet palata, nekoliko piramidalnih objekata, trgova i ostataka jednostavnijih kuća.
"Sveštenici i pisari su živeli u velikim palatama. Verujemo da je ovde živelo možda više od 4.000 ljudi", objašava koordinator arheološkog iskopavanja Karlos Peraza, koji dodaje da su drugi ljudi živeli u manjim zgradama.
 
Prema meksičkom Nacionalnom institutu za istoriju i antropologiju, "Ksiol" je bio naseljen u periodu između 600. i 900. godine.
 
Na lokalitetu su pronađeni i predmeti poput vrhova strela, glinenih lonaca i vaza, školjki, pa čak i alata za zidanje.
 
"Ksiol" je otkriven nakon što je počela izgradnja industrijskog parka na periferiji grada Meride. Park će biti izgrađen, iako će arheološki ostaci biti sačuvani, kažu vlasnici zemljišta.
 
"Vremenom, urbano širenje (na tom području) je poraslo i mnogi arheološki ostaci su uništeni. Ali čak i mi, arheolozi, smo iznenađeni, jer nismo očekivali da ćemo naći tako dobro očuvano nalazište", rekao je Peraza.
 
  • Nikola

    01.06.2022 17:50
    Divno!
  • 002211

    01.06.2022 08:47
    Raduju me ovakve vesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.