FOTO Turska menja ime: Iz "Turkey" u "Türkiye"

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu objavio je na Tviteru da je uputio pismo generalnom sekretaru UN sa zahtevom da "podigne vrednost brenda" svoje zemlje.
FOTO Turska menja ime: Iz "Turkey" u "Türkiye"
Foto: Pixabay
Kako je naveo, to će uraditi tako što će njen naziv umesto "Turkey" registrovati kao "Türkiye".
"Proces koji je otpočeo pod vođstvom našeg predsednika Erdogana s ciljem da se poveća vrednost brenda naše zemlje, privodi se kraju. Uputio sam pismo generalnom sekretaru UN, registrovaćemo ime naše zemlje u UN kao Türkiye", naveo je Mevlut Čavušoglu na Tviteru.
Šest zvaničnih jezika UN su engleski, španski, francuski, ruski, arapski i kineski.
 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije rekao da reč "Türkiye" na najbolji način predstavlja i izražava kulturu i vrednost turskog naroda.
 
  • 002211

    03.06.2022 10:22
    Da Turkey ne bude ćurka. :)
  • BlasteR

    02.06.2022 20:09
    @Miki
    Fora je da se curke u stvari zovu po Turskoj. Ima par teorija zasto se curke zovu tako, ali jedna je da su ih u Englesku doneli trgovci is Turske, pa su ih englezi zvali "Turska kokoska". Vremenom je ostalo samo "Turska". Malo sam pojednostavnio pricu, ima na Vikipediji bolje objasnjeno, ali to je to sustinski.
  • E

    02.06.2022 08:35
    E
    E cetvrta sila u svetu je Turkija inace toje izvorno ime ove sile! A nedaj boze da traze svoje zemlje koje su oteli Englezi i Francuzi i prekroili granice 1912,1918? A mozda bi bilo i bolje verovatno?! Mi bi sigurno bolje ziveli jer smo bili severna provincja Turkije!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.