Sasunov kodeks na aukciji: Najstariji primerak Starog zaveta procenjen na 50 miliona dolara

Primerak Starog zaveta star više od 1.000 godina naći će se na aukciji u Njujorku, a ukoliko bude prodat za procenjenih 50 miliona dolara, postaće najskuplji istorijski dokument.

Reč je o najranijem i najkompletnijem primerku hebrejskih svetih spisa.

Najranija i najkompletnija kopija Starog zaveta, odnosno Tanaha, zapravo je knjiga poznata kao Sasunov kodeks, nazvan po njegovom modernom vlasniku Davidu Solomonu Sasunu, istaknutom i strastvenom kolekcionaru judejskih i hebrejskih rukopisa.
 
Datira iz kasnog 9. ili ranog 10. veka, Sasunov kodeks sadrži svih 24 knjige Starog zaveta i nedostaje mu samo 12 listova, a stariji je više od jednog veka od najranije kompletne kopije Starog zaveta – Lenjingradskog kodeksa.
Sasunov kodeks mogao bi da postane najvredniji istorijski dokument koji je ikada prodat na aukciji. Aukcija je zakazana u "Sotbiju" u Njujorku za 16. maj. Procena je da vredi između 30 i 50 miliona dolara.
 
"Stari zavet je sveti, temeljni tekst za narode širom sveta. Hrišćani i muslimani poštuju tekstove jer uče da su Tora i psalmi božansko otkrivene knjige. Stari zavet je verovatno najuticajnija knjiga u ljudskoj istoriji i temelj zapadne civilizacije", kažu u Sotbijevom odeljenju za knjige i rukopise.
 
Pre više od 1.000 godina, posle sedam vekova "tišine", izrada hebrejskih rukopisa doživela je novi procvat. Poslednji od Svitaka sa Mrtvog mora, najvažnijeg od drevnih judejskih rukopisa, datira iz 1. veka nove ere, a tek stotinama godina kasnije, početkom ranog srednjeg veka, su učenjaci poznati kao Mazoreti počeli da stvaraju standardizovani tekst Starog zaveta.
 
Jedan od najpoznatijih primeraka koji je ovaj projekat iznedrio je Kodeks iz Alepa, sastavljen oko 930. godine. Kasnije ga je kompletirao mazoretskim beleškama Aron ben Mozes ben Ašer, eminentni učenjak koji je ispravio Kodeks da bi se slagao sa tradicionalnim način kako su reči bile zapisivane i treba da budu izgovarane i akcentovane.
 
Kodeks iz Alepa je kasnije služio kao primer za pisare da provere da li su pravilno kopirali Bibliju. Do danas, nažalost, manje od 300 od ukupno 487 je preživelo.
 
Sasunov kodeks će pre prodaje u Njujorku biti dostupan za javnost, prvi put posle 40 godina, u "Sotbiju" u Londonu, a zatim će biti izložen u Tel Avivu, Dalasu, Los Anđelesu.
 
U novembru 2021. godine aukcijska kuća "Sotbi" prodala je jedan od prvih primeraka Američkog ustava za 43 miliona dolara, što je rekordna cena za istorijski rukopis.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.