U pitanju je San Sebastijan u Baskiji.
Tapasi ili pinčosi mame iz barova i restorana, a svaka pokrajina te šarolike zemlje ima svoje specijalitete kojima se ponosi. Osim toga, ručak se ne završava poslednjim zalogajem.
Nakon što se sve pojede, kreće drugi čin - sobremesa. U prevodu sobremesa znači vreme koje se provodi za stolom uz druženje, smeh i neretko čašu vina ili džin-tonika.
"Kao kuvar, kada vidim ljude kako provode vreme za stolom nakon ručka to mi je znak da je sve bilo ukusno, a često ljudi u tome uživaju i više nego u samom obroku. Sobremesa može biti čarobna", rekao je šef Dani Karnero za BBC.
U sobremesi je i tajna čvrstih starih, kao i novih prijateljstava, a ako se ne jede kod kuće, najbolje je odabrati porodičan restoran ili mesto s domaćom kuhinjom. "Fine dining" ili bilo kakav drugi luksuzan restoran može biti previše formalan za opuštanje uz čaše i čašice nakon ručka.
Šta god radili, jedini uslov je da ne napustite sto na duže vreme jer se onda čarolija prekida. Čar je upravo u zajedništvu za stolom na kojem leži pokoja raščupana salveta i komad kolača za koji nije bilo dovoljno mesta, smeh i razgovor uz prazne šoljice kafe i pune čaše pića.
Sobremesa najčešće traje od pola sata do sat, a ako je u pitanju praznik ili neka proslava, sedi se i pijucka i puno duže. Zbog toga, ako se nađete u španskom društvu, oduprite se pranju sudova, ili nekom drugom razlogu za ustajanje od stola (osim ako baš ne morate) kako ne biste prekinuli čaroliju druženja. Do WC-a je dopušteno skoknuti, ali nemojte predugo biti tamo.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 1
q
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar