"Sobremesa" - zbog nje Španci ostaju za stolom i nakon obroka

U Španiji se sve vrti oko hrane. U ovoj zemlji žive i rade neki od najboljih kuvara na svetu, a grad sa najviše Mišelinovih zvezdica po kvadratnom metru takođe se nalazi u Španiji.
"Sobremesa" - zbog nje Španci ostaju za stolom i nakon obroka
Foto: Pixabay
U pitanju je San Sebastijan u Baskiji.
Tapasi ili pinčosi mame iz barova i restorana, a svaka pokrajina te šarolike zemlje ima svoje specijalitete kojima se ponosi. Osim toga, ručak se ne završava poslednjim zalogajem. 
Nakon što se sve pojede, kreće drugi čin - sobremesa. U prevodu sobremesa znači vreme koje se provodi za stolom uz druženje, smeh i neretko čašu vina ili džin-tonika.
 
"Kao kuvar, kada vidim ljude kako provode vreme za stolom nakon ručka to mi je znak da je sve bilo ukusno, a često ljudi u tome uživaju i više nego u samom obroku. Sobremesa može biti čarobna", rekao je šef Dani Karnero za BBC.
 
U sobremesi je i tajna čvrstih starih, kao i novih prijateljstava, a ako se ne jede kod kuće, najbolje je odabrati porodičan restoran ili mesto s domaćom kuhinjom. "Fine dining" ili bilo kakav drugi luksuzan restoran može biti previše formalan za opuštanje uz čaše i čašice nakon ručka. 
 
Šta god radili, jedini uslov je da ne napustite sto na duže vreme jer se onda čarolija prekida. Čar je upravo u zajedništvu za stolom na kojem leži pokoja raščupana salveta i komad kolača za koji nije bilo dovoljno mesta, smeh i razgovor uz prazne šoljice kafe i pune čaše pića.
 
Sobremesa najčešće traje od pola sata do sat, a ako je u pitanju praznik ili neka proslava, sedi se i pijucka i puno duže. Zbog toga, ako se nađete u španskom društvu, oduprite se pranju sudova, ili nekom drugom razlogu za ustajanje od stola (osim ako baš ne morate) kako ne biste prekinuli čaroliju druženja. Do WC-a je dopušteno skoknuti, ali nemojte predugo biti tamo.
  • q

    22.04.2023 19:50
    U prevodu nesto kao nase meze,slave... itd. Znaci, nista specijalno sto ne postoji i u drugim drzavama. Sobremesa znaci o stolu,oko stola u prevodu. Nikakv novi izum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.