Pokrenuta peticija za ukidanje žirija na Pesmi Evrovizije

Nakon što je predstavnica Švedske Lorin pobedila na Pesmi Evrovizije sa pesmom Tattoo, pojavili su se brojni komentari sa optužbama da joj je zapravo stručni žiri omogućio da pobedi.
Pokrenuta peticija za ukidanje žirija na Pesmi Evrovizije
Foto: FoNet (AP)
Naime, ona je od žirija dobila ukupno 340 poena. Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja dodelili su joj najveći broj poena i tako je odveli do pobede.
Posle Lorin, najviše poena žirija dobila je Izraelka Noa Kirel sa pesmom Unicorn, ukupno 177.
 
Finac Kaarija, čiju su pobedu mnogi priželjkivali, od žirija je dobio samo 150 poena. 
Sa druge strane, publika je predstavniku Finske dala čak 376 poena, dok je Lorin od publike dobila mnogo manje, 243 boda.
 
Mnogi su kritikovali naklonost žirija prema Lorin, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog evrovizijskog žirija. 
 
"Dugi niz godina postoji zabrinutost zbog glasova žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Pored toga, zabrinjavajuće je i pristrasno glasanje prema određenim zemljama", navodi se u peticiji.
 
"Da bismo održali integritet Evrovizije i obezbedili njenu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasanja. Verujemo da je u najboljem interesu takmičenja i njegovih učesnika da se uklone svi žiriji iz procesa glasanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dozvoljavajući da njeno kolektivno glasanje bude jedina odrednica ishoda takmičenja", dodaju pokretači peticije.
  • piskaralo

    16.05.2023 12:48
    Smatram da ne treba ukidati ako stučni žiri krene da REALNO ocenjuje kvalitet neke pesme, ono što nije u domenu prosečnog gradjanina/gledaoca/slušaoca. Setite se nagrada i hvalospeva ljudi iz struke za Konstraktinu pesmu.
  • tri slova

    16.05.2023 11:40
    Ne postoji ali ne postoji gluplje i nekvalitetnije takmičenje od ovog. Pesma evrovizije je jako davno izgubila svaki smisao i prerasla u jednu politikantsku izlobiranu manifestaciju koja promoviše po nečijem i nekakvom nalogu. Dečija pesma evrovizije je kudikamo ozbiljnije i kvalitetnije takmičenje.
  • Pff

    16.05.2023 11:18
    Italija treba da bude doživotni pobednik jer uvek pošalju odlične izvođače i pesmu, ostali se oslanjaju na sve drugo. A što se glasanja tiče, to je oduvek bilo naslonjeno na politiku i mi tu ne možemo ništa. Pogledajte vrh liste, zemlje koje su se nedavno priključile EU. A plagijata mali milion, prepoznao sam gomilu, a i pobednička pesma je maznuta. To mi je i veća bruka nego uvek nepravedno glasanje na koje sam izgleda oguglao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.