Kineski specijalitet: "Jaja nevinih dečaka"

U gradu Donjang na istoku Kine desetine prodavaca jaja pripremaju se za kuvanje neobičnog prolećnog jela izuzetno popularnog u ovom gradu.
U gradu Donjang na istoku Kine desetine prodavaca jaja pripremaju se za kuvanje neobičnog prolećnog jela izuzetno popularnog u ovom gradu.

Kofe i kante pune dečačkog urina skupljaju se iz osnovnih škola u okolini jer je urin ključni sastojak za pripremu jela "jaja nevinih dečaka". Ova jaja pripremaju se tako što se potapaju i kuvaju u urinu dečaka, po mogućstvu mlađih od deset godina. Ne postoji objašnjenje zbog čega je neophodno da to bude urin dečaka ali je to tradicija koja traje vekovima.

Miris ovih jaja teško je promašiti među brojnim tezgama uličnih prodavaca koji prodaju ovo jelo uz komentar da ima izvanredna medicinska svojstva. "Ako pojedeš jaje nećeš patiti od sunčanice", kaže Ge, jedan od prodavaca. "Ona su dobra za zdravlje. Naša porodica ih jede svakog dana".

Potreban je ceo dan kako bi se pripremila ova jedinstvena jaja. Najpre se ona potapaju, potom kuvaju u urinu. Kada se skuvaju, ljuska se izlomi i jaja se ostave da se krčkaju u urinu na tihoj vatri još nekoliko sati.

Ge već 20 godina prodaje ovo jelo, a svako jaje prodaje za 1,5 juana što je duplo skuplje od cene običnih jaja.

Većina stanovnika Dongjanga uživa u ovoj "poslastici" i veruju da ova jaja smanjuju telesnu toplotu, pospešuju cirkulaciju i osvežavaju telo, iako medicinski stručnjaci sumnjaju u medicinska svojstva ovog jela.

Jaja se ne prodaju samo na ulici. Mnoge porodice same prikupljaju neophodne sastojke i pripremaju ih u svojim kućama.

Popularnost ovog jela dovela je do toga da lokalna vlada predloži da se "jaja nevinih dečaka" stave na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

  • 30.03.2012 23:20
    @MikiNS
    I u Švajcarskoj jedu pse, tradicionalno. Njihovi specijaliteti su Hundeschinken i gedörrtes Hundefleisch. Pazite šta želite, možda vam se i ostvari :)))
  • Milos

    30.03.2012 07:39
    E serem vam se u recepat!
  • MikiNS

    30.03.2012 05:36
    mislim, stvarno
    Moze molba? od sada bez ovakvih vesti...
    Mislim, oni i pse jedu i svasta nesto....ali sto bi mi morali citati o tome!?
    Umesto ovoga mogao bi prilog npr neko svajcarsko nacionalno jelo, bosansko, madjarsko, ...ma bilo koje - normalno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.