Međunarodni dan levorukih osoba

Današnji dan, 13. avgust je Međunarodni dan levorukih i to je dan kojim se u svetu pokušava probuditi svest o prednostima i nedostacima te osobine.
Današnji dan, 13. avgust je Međunarodni dan levorukih i to je dan kojim se u svetu pokušava probuditi svest o prednostima i nedostacima te osobine.

Levoruke osobe nisu ništa manje pametne od desnorukih. One samo neke stvari automatski obavljaju levom rukom.

Ipak, naša je svakodnevnica prilagođena desnorukim. Makaze, mašina za rezanje, otvarač za limenke, fotoaparat – sa svim tim predmetima levoruke osobe će se namučiti i upravo ih zbog toga često proglašavaju "nespretnjakovićima", piše britanska štampa.

Klub levorukih utemeljen je u Velikoj Britaniji 1990. kako bi njegovi članovi bili u toku s novim proizvodima koji su im dostupni i kako bi svoje zajedničke poglede izložili proizvođačima i svetu.

Britanski Klub levorukih je 13. avgusta 1992. prvi put organizovao obeležavanje Međunarodnog dana levorukih. Danas je to međunarodna organizacija i vodeći svetski savetodavni centar o pitanjima levorukih.

Na današnji dan se zapravo podstiču desnoruke osobe da isprobaju predmete za levoruke i da uvide kako je to kad ti je sve na "pogrešnoj" strani.

Prema nekim pokazateljima 11 odsto stanovnika Evrope je levoruko.

Zanimljivo je da je manji procenat levorukih kod starijih u odnosu na mlađe. Razlog tome je da su ranije decu prisiljavali da postanu desnoruki. Više je onih koji su naučili da koriste i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i levu, što im omogućava posebna građa i fiziologija mozga.

Kod desnorukih su polovine mozga asimetrično razvijene, razvijenija je leva polovina mozga koja kontroliše desnu stranu tela desnorukih.

Kod levorukih ne postoji obrnuti slučaj. Polovine mozga su jednako razvijene, ali, levoruki imaju znatno više nervnih vlakana u mozgu od desnorukih i upravo su ta vlakna važna za brži prenos informacija između polovina mozga. Tu počiva i uzrok bolje snalažljivosti levorukih u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i, što je značajno za levoruke, boljih rezultata u logici i matematici.

Taj višak nervnih vlakana je istovremeno i prednost i uslov koji omogućava život i svakodnevno prilagođavanje levorukih u svetu desnorukih.

Generalno gledano, levoruki ljudi su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru muzičku memoriju, osećaj za proporcije, pa su zato veoma zastupljeni u umetnosti i arhitekturi.

U prošlosti leva se strana uvek smatrala nesretnom. U srednjem veku levorukost se smatrala vražjim znakom i zbog tog praznoverja levoruki su često završavali na lomači.

Mnoge slavne osobe bile su levoruke: Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Albert Ajnštajn.

  • Gagarin

    16.08.2012 23:20
    Levoruki...
    Aleksandar Veliki
    Julije Cezar
    Jovanka Orleanka
    Leonardo Da Vinci
    Mikelandjelo
    Rafael
    Isak Njutn
    Napoleon Bonaparta
    Betoven
    Kraljica Viktorija
    Mark Tvejn
    Fridrih Nice
    Henri Ford
    Marija Kiri
    Mahatma Gandi
    Carli Caplin
    Dzimi Hendriks
    Pol Makartni
    Bil Gejts
    Martina Navratilova
    Dzon Mekinro
    Dzerald Ford
    Ronald Regan
    Dzordz Bush (stariji)
    Bil Klinton
    Barak Obama
    ...
    ..
    .
  • Rudolf, mali medvedic

    15.08.2012 17:03
    @Lefty
    a ja pak mislim da vi samo terate inat iz ovog ili onog razloga.
  • G

    15.08.2012 10:52
    @Jedan Od Njih - preti li vam neko prebijanjem i viču li bande po ulicama "smrt levorukima" pa ne smete da organizujete paradu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.