Pesma "Među javom i med snom" prevedena na kineski

Povodom 150. godišnjice od nastanka, pesma Laze Kostića "Među javom i med snom" prevedena je na kineski jezik.
Povodom 150. godišnjice od nastanka, pesma Laze Kostića "Među javom i med snom" prevedena je na kineski jezik.

Prevod jedne od najpoznatijih pesama srpskog pesništva nastao je kao plod saradnje Fondacije "Laza Kostić" iz Beograda i Kineskog međunarodnog radija u Pekinu.

Prevodilac je DŽao Peng, novinar i prevodilac, rođen 1982. godine u Pekingu.

Završio je studije na Katedri za srpskohrvatski jezik Pekinškog univerziteta 2004. godine. Studije je upisao 1999. godine, kao "lični odgovor na bombardovanje kineske ambasade u Beogradu".

Boravio je u Srbiji, od 2002. do 2003. godine, na godišnjem usavršavanju na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Zaposlen je jula 2004. godine u Srpskom servisu Kineskog međunarodnog radija. Preveo je roman "Istoku na zapad", bivšeg ambasadora Srbije u Kini, Miomira Udovičkog. Učestvovao je 2012. godine u priređivanju Kinesko-srpskog rečnika, u okviru akademskog projekta Pekinškog univerziteta za strane studije.

Tokom leta, Fondacija "Laza Kostić" planira da predstavi stvaralaštvo Laze Kostića u Pekingu. O njegovom stvaralaštvu, kineskoj publici govoriće Branislava Žujović, profesor književnosti i koordinator Fondacije, koja je i organizovala prevođenje pesme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti