I Dunav "procvetao" poput Tise, invazija mušica u Mađarskoj

Milioni mušica jednodnevki pojavile su se juče u blizini Dunava u Mađarskoj, gde su se izlegle po prvi put u 40 godina.

Milioni mušica jednodnevki pojavile su se juče u blizini Dunava u Mađarskoj, gde su se izlegle po prvi put u 40 godina.

Prolaznike su uhvatili uslovi nalik na mećavu, a vazduh je bio prepun insekata.

U gradu Tahitotfalu biciklisti su morali zaštititi lica, a automobili su bili jedva vidljivi, čak i sa upaljenim svetlima te su se morali zaustaviti.

Ovi retki insekti su jedina vrsta mušica koje se roje noću. Poput čuvenog spektakla sa ovim mušicama na Tisi, i Dunav je, zahvaljujući njima počeo da privlači insekte.

Jednodnevke su se vratile na Dunav nakon brojnih pokušaja da se očisti voda, a izlegle su se po prvi put u 40 godina. Stručnjaci kažu da je razlog tome smanjenje nivoa nitrata i fosfata. Tome je pomogla i nadogradnja fabrike za preradu kanalizacionih voda u Beču.

Jednodnevke su velike oko jednog centimetra i, kada se izlegu, imaju samo nekoliko sati za parenje pre nego uginu. Dan nakon rojenja, tlo je bilo prekriveno telima mušica.

  • lucia

    29.08.2013 08:39
    za Bojana i Sremčinu
    poenta moga komentara nije prskanje svih insekata, nego onih koji vama ljudima mogu naškoditi. Stenica napad i ljude, a u pitanju je tropska vrsta doneta sa vetrovima onih vrelih dana. Nuzgredno, i ja sam Sremica, ali mala...
  • Sremcina

    28.08.2013 13:01
    Tako je Lucija treba sve potrovati i unistiti. Kao da nije dovoljno to sto se kod nas nekotnrolisano prska sa raznim preparatima koji su u normalnim drzavama strogo zabranjeni. Nije ni cudo sto dolazi do ovakvih "fenomena" kad je ceo prirodni balans poremecen zbog nepostovanja prirodne okoline.
  • Bojan

    27.08.2013 13:04
    @Lucia
    Koja je poenta tvog komentara tj. kakve veze ima sa tekstom? Sto bi prskali musice koje zive par sati, govorim o ovima sa Tise i Dunava, a usput je to i prirodni fenomen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti