Na Marsu ipak nema života?

Naučnici su izrazili svoje nezadovoljstvo u četvtak kada Nasin rover Kjuriositi koji istražuje Mars nije uspeo da detektuje metan u atmosferi planete.

Naučnici su izrazili svoje nezadovoljstvo u četvtak kada Nasin rover Kjuriositi koji istražuje Mars nije uspeo da detektuje metan u atmosferi planete. U pitanju je gas koji je jak indikator postojanja života.

U pitanju je otkriće koje ne sluti na dobro kada je u pitanju mogućnost da ispod površine Marsa, gde su uslovi znatno povoljniji, žive mikrobi koji su u stanju da stvaraju ovaj gas. Zemaljski teleskopi i sateliti detektovali su metan u atmosferi Marsa u poslednjih deset godina. Male ali značajne "količine" metana detektovane su i u orbiti ove planete.

Rover Kjuriositi poslat je na ovu planetu sa nadom da će detektovati znakove gasa, koji se smatra mogućim indikatorom sadašnje, ili prošle, biološke aktivnosti. Međutim, neuspeh rovera da identifikuje bilo kakve znakove postojanja gasa sada je poljuljao verovanje naučnika da na Marsu može postojati život.

Iako ne poseduje tehnologiju koja bi mu omogućila da direktno traži znake života, rover je "udisao" vazduh na Marsu i skenirao ga je u potrazi za metanom. Na Zemlji, većina gasa predstavlja sporedni proizvod života, i otpuštaju ga životinje koje vare vare ili biljke koje su u fazi raspada.

"Svaki put kada smo ga tražili, nikada ga nismo našli", izjavio je Kristofer Vebster iz Nase, koji je predvodio istraživanje objavljeno u žurnalu "Nauka". Vebster je izjavio da, iako je ovaj rezultat krajnje razočaravajuć na mnogo načina, lov na neuhvatljivi gas se nastavlja. Iako je metan povezan za živim bićima, on takođe može biti napravljen ne-biološkim procesima.

Majkl Muma iz Nasinog centra za let Godard prethodno je identifikovao misteriozan "izliv" metana u tri regije na Marsu i uprkos rezultatima, on tvrdi da stoji pored svojih rezultata, iako nije bio uključen u najnovijem istraživanju.

Rover je ranije naišao na dokaze postojanja drevne sredine koja je mogla da bude odgovarajuća za postojanje mikroskopskog života a naučnici se i dalje nadaju otkrivanju organskih molekula, koji se smatraju osnovnom građom života.

  • 23.09.2013 16:10
    Ja sam to shvatio cim sam video da nema autoputeva.
  • 23.09.2013 15:24
    http://www.youtube.com/watch?v=yooFe_yNOXU
  • 23.09.2013 08:32
    Aaaa sad sam se razocarala..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.