Kako je "kasica-prasica" dobila ime?

Veverice skupljaju lešnike, psi zakopavaju kosti, a svinje ne čuvaju ništa. Pa zašto čuvamo svoj novac u "kasici prasici"? Kako je ona postala sinonim za štednju?
Veverice skupljaju lešnike, psi zakopavaju kosti, a svinje ne čuvaju ništa. Pa zašto čuvamo svoj novac u "kasici prasici"? Kako je ona postala sinonim za štednju?

Suprotno uvreženom mišljenju "kasica prasica" nema nikakve veze sa tim što su prasci debeljuškasti i brzo se ugoje.

Naziv "kasica prasica" potiče od stare engleske reči za vrstu gline koja se u srednjem veku, oko XV veka, koristila za pravljenje posuđa - pygg. Kada bi porodica tada uštedela malo novca, taj novac ostavljali su u glinene posude. Zbog vrste gline od kojih su te posude bile pravljene zvali su ih "pygg bank".

Kako se jezik razvijao, tokom sledećih dvesta-trista godina, ljudi su zaboravili poreklo te reči, pa je pygg postao pig, odnosno svinja, što se u engleskom vrlo slično izgovara. Nepoznati lončar tokom devetnaestog veka mislo je da bi bilo interesantno da posudu za čuvanje novca napravi baš u obliku praseta.

Od tada su kasice prasice postale jako popularne i danas se koriste svuda u svetu. Iako se više ne izrađuju samo od gline već i od drugih materijala, i u drugim oblicima, taj naziv se i dan danas zadržao.

"Kasice prasice" naročito su popularne kod dece i smatraju se jednim od najjednostavnijih predmeta koji pomažu deci da nauče vrednost novca i da se nauče štednji.

  • Brus Vilis

    28.10.2013 21:40
    Za primer
    Odličan članak.
  • 28.10.2013 20:45
    За промену један занимљив чланак. Хвала!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.