VIDEO: 13-godišnjak napravio nuklearni reaktor u učionici

Svi školski eksperimenti sa sobom nose dozu opasnosti, ali kada je 13-godišnji Džejmi Edvards direktora svoje škole obavestio da usred učionice planira da izgradi nuklearni reaktor, pitao ga je: "Hoće li to razneti školu?".
Svi školski eksperimenti sa sobom nose dozu opasnosti, ali kada je 13-godišnji Džejmi Edvards direktora svoje škole obavestio da usred učionice planira da izgradi nuklearni reaktor, pitao ga je: "Hoće li to razneti školu?".

Na sreću i zahvaljujući znanju malog genijalca ovaj eksperiment je protekao sasvim sigurno, uz Džejmijevo obećanje da će biti upravo tako.

Time je ovaj učenik škole u Lankaširu u Engleskoj postao najmlađa osoba na svetu koja je uspela da napravi nuklearni reaktor. Nadmašio je i 14-godišnjeg Amerikanca Tejlora Vilsona koji je držao rekord kao najmlađi genije u ovom području od 2008. godine.

Džejmi je nakon uspeha rekao: "Ovo je sjajno dostignuće. To je zaista zapanjujuće. Teško mogu da poverujem, a svi moji prijatelji misle da sam lud".

Mladi Britanac kaže da je od detinjstva oduševljen radijacijom i da je od džeparca jednom prilikom kupio Gajgerov brojač. Nakon što je direktor škole pristao da mu pomogne, skupili su neophodnih 3.000 funti i napornim radom uspostavili reaktor pod budnim okom stručnjaka koji su brinuli za sigurnost.

  • Zemljanin-Vojvodjanin-Kej

    07.03.2014 09:13
    @Sremac
    nije mi jedno jasno: kako tako glupavi vladaju svetom?

    Covece, pa ti ne znas da se "neznaju" pise odvojeno i jos uvek mesas cirilicu i latinicu...ccc gde si se ti nasao da komentarises nuklearni reaktor...

    Drzi se ti tvog Srema i pazi da nigde ne odputujes da nas ne sramotis
  • Zemljanin - Vojvođanin - Liman

    07.03.2014 08:02
    @Сремац - ПАМЕТНА ДЕЦА
    Mali Anglosakskonci ne znaju koliko jaja kokoška snese dnevno, ali ih teraju da razmišljaju, pa to nekad i urade. Naša pametna deca po školama prave sra*ja. Laboratorije nemaju, mišljenje nije poželjno, a ono malo "mozgova" samo čeka da završi nešto pa da pobegne.
  • Сремац

    06.03.2014 19:36
    ПАМЕТНА ДЕЦА
    Боже како ли су само паметни ови мали Енглези и Американци,а незнају да кокошка може да снесе само једно јаје на дан.Sad će mi još neko reći da je američki kosmonaut sa 7 godina lansiran na svemirsku stanicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.