Zabranjen film o ubistvu Indire Gandi

Indijske vlasti zabranile su prikazivanje filma o ubistvu bivše indijske premijerke Indire Gandi uz obrazloženje da veliča njene ubice i da bi mogao da izazove nasilje.

Indijske vlasti zabranile su prikazivanje filma o ubistvu bivše indijske premijerke Indire Gandi uz obrazloženje da veliča njene ubice i da bi mogao da izazove nasilje.

Glavni junaci filma "Dijamanti zajednice", koji je trebalo danas da uđe u bioskope, su premijerkini telohranitelji Siki koji su je ubili, u znak osvete zbog napada na Zlatni hram. Juna 1984. godine, Indira Gandi je naredila da se napadne ovaj hram u Amritsaru, u severnoj indijskoj državi Pandžab, koji predstavlja najsvetije mesto Sika.

Siki su 1980-ih pokušavli da naprave sopstvenu samostalnu državu Kalistan. Podigli su oružanu pobunu i zatvorili su se u Zlatnom hramu. Kako bi osujetila njihove planove, Indira Gandi je u hram poslala vojsku koja je uništila veći deo svetilišta. Ubistvo Indire Gandi izazvalo je talas nasilja u kojem je stradalo više od 3.000 Sika širom Indije.

Braneći film, producent Ravinder Ravi izjavio je da je bio detaljno upoznat sa suđenjem i izveštajem istrage kao i da je proveo puno vremena sa porodicama telohranitelja Satvanta i Beanta Singa pre nego što je odlučio da snimi njihovu priču. - Filmovi o političkim ubistvima snimani su širom planete, zašto ne može da se napravi film o ubistvu gospođe Gandi? - upitao je on.

U Pandžabu, Kongresna partija, koju je za života predvodila Indira Gandi, zapretila je masovnim protestima ukoliko se film bude prikazivao. Partijski podmladak je napisao otvoreno pismo indijskom premijeru Narendri Modiju tražeći da se film zabrani jer ubice predstavlja kao heroje.

Glavni akcenat u filmu je na Satvanta Singa i Beanta Singa, dvojici telohranitelja Indire Gandi. Beanta Singa je ubila policija odmah nakon atentata, dok je Satvant Sing osuđen na smrtnu kaznu vešanjem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti