Izborna frka: Virus korova

Političke aktivnosti stranaka za predstojeće izbore nastavljene su i u proteklih sedam dana, ali su one ostale u potpunoj senci zbog situacije sa virusom korona.
Izborna frka: Virus korova
Foto: 021.rs
Iako je politikanstvo samo delom ostalo po strani, "vladajuće glave" streljale su nas pogledima sa ekrana, ukazujući na njihovu spremnost da nas štite od nečega sa čime su se praktično sprdali nekoliko dana ranije.
 
Ako vas zabrinjava virus korona, šta tek pričati o virusu korova koji već decenijama cirkulira javnim prostorom Srbije dospevajući do funkcija sa kojih može da utiče na privatni prostor običnog građanina.
 
U svakom slučaju, građani su pohrlili u pohod na najosnovnije potrepštine zaboravljajući na izborne teme, a o njihovim glavnim potrebama ili najčešćim aktivnostima, mnogo govori to što su ključne mete postali brašno i - toalet papir. 
 
Trista lica sa sedam lista
 
Glavne aktivnosti stranaka u Novom Sadu ticale su se podnošenja listi za lokalne izbore. Za sada je proglašeno sedam izbornih lista, a to su "Aleksandar Vučić - Za našu decu", "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Sasvim druga priča - Novosađani", "Vojvođanski front - Ujedinjeni za demokratski Novi Sad (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu), "Vajdasági Magyar Szövetség - Pásztor István - Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" i "Istina - Adaviera - Ivana Vujasin".
 
Na tih sedam lista ima ukupno 315 kandidata za odbornike. Prilika je to nekima da se kandiduju za radna mesta odbornika, članova gradskih veća, načelnike gradskih uprava, iako im čitava biografija staje u partijsku knjižicu. Oni koji u čitavu priču ulaze sa "dobrom namerom" prepuštaju svoje ideje onima koji odlučuju o poziciji na listi i, na kraju, glasačima kojima je zaokruživanje listića poput popunjavanja loto tiketa - male su šanse za ikakav dobitak.
 
Prvi sa kandidatom za gradonačelnika, ukoliko dobiju poverenje građana, izašli su radikali, koji su predložili Đurađa Jakšića za prvog čoveka grada. Ovaj četrdesettrogodišnji profesor istorije iz Novog Sada, noseći bedž "U Srebrenici nije bio genocid", u protekle četiri godine bio je jedan od najaktivnijih gradskih odbornika. Iako veran partiji, Jakšić po ponašanju odskače od profila osobe koju zamišljamo kada čujemo da neko govori u ime SRS-a, a koju personifikuje Vojislav Šešelj. 
 
Jedine dve stranke koje su ponudile svih 78 kandidata za odbornike su koalicije SNS-a i SPS-a, dok ostale stranke nisu prelazile brojku od 50 kandidata. Najmanje kandidata, po 26, imaju novi akteri na novosadskoj političkoj sceni, Sasvim druga priča, koju predvodi Zoran Šćepanović, i Istina na čelu sa Ivanom Vujasin.
 
Korona kampanja
 
Naprednjaci u Novom Sadu u proteklih mesec dana rade u kriznim uslovima. Najpre su imali situaciju sa zagađenom vodom na Spensu, potom hakerski napad na gradske servere i sada virus korona. No, nijedna od tih situacija ne može da poremeti kampanjsku mašineriju Srpske napredne stranke, pa su tako i u ovoj nedelji nastavili da rade na privlačenju birača. 
 
U skladu sa tim da su odložili sve predizborne skupove, prvi čovek novosadskih naprednjaka Miloš Vučević obišao je svoju baku, podelivši joj paket, noseći zaštitnu masku i rukavice. Sve je podeljeno na društvenim mrežama, uz poruku kako treba brinuti o najstarijim članovima porodice i najstarijim sugrađanima.
 
Da su usmerili svoje resurse ka odbrani građana od virusne pošasti, govori i jedan video predsednika stranke Aleksandra Vučića objavljen na Fejsbuk stranici novosadskih naprednjaka. "Ja sam ovde i ključne odluke ću da donosim... i najteže odluke ću da donosim kao što sam donosio u prethodnih sedam godina... kao što mi je lako i lepo da vodim narod kada me primaju Putin, Merkel, Si Đinping i ostali, i kada učestvujem u dobijanju nagrada i ordenja, biću uz svoj narod, biću sa svima vama i kada je najteže...", kazuje Vučić, a ispod njegova glasa ide piano podloga "a la Jan Tirsen". 
 
Neke druge teme...
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine i njeni partneri ujedinjeni u Vojvođanski front, ove nedelje su se bavili temom radnih mesta za mlade, pa tako jedna aktivistkinja poručuju da želi da radi u svojoj zemlji, a ne da mora da ide na "Work and Travel". Isto tako, Branislav Bogaroški navodi da o Vojvodini "nema niko drugi da brine, osim nas samih".
 
Ivana Vujasin i njena stranka Istina, nastavili su sa kampanjom "Prepoznaj me". Ove nedelje su otkrili da se zalažu za legalizaciju "najstarijeg zanata", pri tom nijednom ne otkrivajući o kom se to tačno zanatu radi. Da bi nam približili ideju, naveli su kako su žene koje se bave "najstarijim zanatom jedna od najugroženijih grupa društva", te da im se legalizacijom može pomoći da budu ravnopravni članovi. "Najstariji zanat" definitivno nije politika, s obzirom na to da žene koje se bave njome nisu najugroženija društvena grupa.
 
Sve svoje partijske aktivnosti prekinula je Zelena stranka, poručujući da je prikupljanje potpisa u uslovima epidemije opasno i neodgovorno. Slično je postupila i Dosta je bilo, koja vodi kampanju bojkota, ali je odlučila da se fokusira isključivo na internet, te da zatvori svoje prostorije.
 
Zbog situacije sa virusom korona, ove nedelje nije bilo protesta "U bojkot za Novi Sad", a globalnom pandemijom bavila se i Sasvim druga priča. Posle dužeg vremena, nismo imali ni okršaj Borislava Novakovića i naprednjaka.
  • Radnik

    15.03.2020 19:43
    Svi lezilebovići ovog sveta - ujedinite se u Partiju i krenite na izbore!
  • /

    15.03.2020 19:40
    /
    a sta bojkotovati u vanrednom stanju?
  • m

    15.03.2020 17:05
    divna fotografija...:-D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.