DJB ispao iz trke za novosadsku skupštinu, žalbu podneli sa šest minuta zakašnjenja

Grupa građana Dosta je bilo, koja je prethodne četiri godine učestvovala u radu lokalnog parlamenta, neće moći da učestvuje na izborima u Novom Sadu.
DJB ispao iz trke za novosadsku skupštinu, žalbu podneli sa šest minuta zakašnjenja
Foto: 021.rs
Odluka Upravnog suda da odbaci žalbu Dosta je bilo na rešenje kojim se poništava njihova Izborna lista "Suverenisti" je konačna i time je stavljena tačka na dilemu da li će DJB moći da učestvuje na lokalnim izborima. 
 
Kako smo pisali, Upravni sud je prihvatio žalbu jednog birača i poništio rešenje kojim je proglašena lista "Suverenisti". Razlog za ovakvu odluku suda je taj što je, kao cilj formiranja Grupe građana "Dosta je bilo - Saša Radulović", navedeno predlaganje kandidatata za odbornike u "Skupštini opštine Novi Sad", koja ne postoji. 
 
Drugi razlog je bio taj što su, kako je naveo birač koji je podneo žalbu Upravnom sudu, overenim izjavama građani podržali Izbornu listu Suverenisti (bez navodnika), što je u suprotnosti sa nazivom Izborne liste "Suverenisti" (sa navodnicima)
 
Gradska izborna komisija prethodno je bila odbila ovu žalbu, pa je o svemu odlučivao sud. A stvari su postale još apsurdnije nakon žalbe Dosta je bilo. 
 
Ova grupa građana je imala rok od 24 sata da podnesu žalbu na rešenje kojim se ukida njihova lista. DJB je žalbu podneo, ali ne u zakonskom roku. Zakasnili su šest minuta. 
 
Kako se navodi u novom rešenju Upravnog suda, ovlašćeno lice DJB je rešenje primilo 12. juna u 23:52 časova, dok je žalba u Upravnom sudu primljena 13. juna, u 23:58 časova, šest minuta nakon isteka zakonskog roka.
 
Iz samog rešenja Upravnog suda ne može da se vidi sadržaj žalbe Dosta je bilo, pa nije poznato na koji način su osporili presudu kojom se ukida njihova lista za izbore u Novom Sadu. 
 
U Dosta je bilo su ukidanje njihove liste nazvali "silovanjem prava koje prevazilazi granice zamislivog". 
 
"Ne postoji ni teorijska mogućnost da se ovakvo rešenje donese bez konkretne i direktne namere da se izvršenjem krivičnog dela kršenja zakona od strane sudije kako bi se 'Dosta je bilo' sprečilo da učestvuje na gradskim izborima u Novom Sadu, jasno je šta je namera", naveli su u DJB, o čemu više možete da čitate OVDE.
 
DJB je na lokalnim izborima 2016. godin osvojio više od 16.800 glasova, što je bio drugi najbolji rezultat u Novom Sadu, odmah iza SNS. Tokom 2019. godine, kako je pokazalo istraživanje 021.rs, odbornici DJB, uz odbornike Srpske radikalne stranke, bili su najaktivniji u skupštinskim zasedanjima.
 
Gradska izborna komisija je na sednici u ponedeljak ujutru donela rešenje kojim je izmenjena izborna lista. Tako će građani moći da biraju neku od 13 lista, umesto 14, koliko ih je bilo prvobitno. 
 
Na izbore izlazi koalicija stranaka okupljenih oko Srpske napredne stranke, koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Srpska radikalna stranka, Sasvim druga priča, koalicija Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije i Zajedno za Vojvodinu (Vojvođanski front), Savez vojvođanskih Mađara, Istina, koalicija Zelene i Nove stranke (Nek maske padnu), Demokratska stranka Srbije (Metla 2020), Ruska stranka, Ratni veterani za Srbiju, Srpski patriotski savez (Aleksandar Šapić) i koalicija Zdrave Srbije i Narodnog slobodarskog pokreta (Zdrava strana grada).
 
Više o listama možete da saznate u "Vodiču kroz novosadske izbore", koji možete da pročitate OVDE i OVDE.
  • Cika Pera

    17.06.2020 14:50
    Bojkot kao kuća
    Mislili su da mogu pošteno protiv kriminalaca.
    Dobili su lekciju, neka su.
    Bojkot kao kuća!
  • Miona

    17.06.2020 14:09
    Nesposobni
    Potpuni diletanti! Ko kasni 6 minuta?! Žali bože potpisa koje smo dali!!:(
  • Voja

    17.06.2020 08:27
    Steta
    Kakva šteta, a toliko malo im je falilo za pobedu :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.