Kontićevi navodni saučesnici izlaze na slobodu dok se čeka njegovo izručenje, sledi odluka o nastavku postupka

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu koje vodi postupak protiv Ivana Kontića (30) za pokušaj ubistva M. M. (28), očekuje da Kontić bude izručen iz Crne Gore srpskim pravosudnim organima, na osnovu međunarodnog ugovora koje Srbija ima sa susednom državom.
Kontićevi navodni saučesnici izlaze na slobodu dok se čeka njegovo izručenje, sledi odluka o nastavku postupka
Foto: 021.rs
U VJT za 021.rs navode da Ugovor o izručenju između Srbije i Crne Gore iz 2011. godine dozvoljava izručenja za teška krivična dela za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje pet godina, što je ovde slučaj.
 
"O izručenju odlučuje Ministarstvo pravde Crne Gore, a nakon što nadležan sud Crne Gore ispita ispunjenost uslova za izručenje. Rok za izručenje nije Ugovorom određen, ali Ugovor koristi termin 'što pre' u odredbi kojom je regulisano postupanje Ministarstva pravde o donošenju odluke o izručenju", kažu za 021.rs u novosadskom VJT-u.
 
Nakon što Kontić bude isporučen Srbiji, on će biti sproveden sudiji za prethodni postupak Višeg suda, koji će održati ročište o pritvoru koji je osumnjičenom određen na početku istrage. Nakon toga će Kontiću, koji je uhapšen u nedelju u Podgorici, biti omogućeno da iznese svoju odbranu na način koji zakon predviđa.
 
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je za 021.rs navelo i da će iz pritvora u Okružnom zatvoru na Klisi nakon 30 dana, u utorak, 13. oktobra, na slobodu biti puštena dvojica osumnjičenih za učestvovanje u tuči u kojoj je prebijen dvadesetosmogodišnji M. M. 
 
Prema prijavi, tridesetogodišnji O. L. iz Novog Sada osumnjičen je za učestvovanje u tuči, dok se tridesetosmogodišnji L. V. tereti da je pomogao učiniocu nakon počinjenog krivičnog dela. 
 
"Osumnjičenima O. L. i L. V, s obzirom na zaprećene kazne za krivična dela u pitanju, pritvor nije moguće produžiti, te će isti biti pušteni po isteku 30 dana od dana kada im je pritvor određen, odnosno od dana kada su lišeni slobode", navelo je tužilaštvo.
 
Osumnjičeni su privedeni 13. septembra i o tome više OVDE.
 
Više javno tužilaštvo navodi da još nije doneta odluka o zahtevu branioca okrivljenih o izuzeću zamenika javnog tužioca i da očekuju hitno postupanje.
 
"Tužilaštvu nije dostavljena odluka viših javnotužilačkih instanci o izuzeću nosilaca javnotužilačke funkcije, o kojima ne odlučuje javni tužilac VJT u Novom Sadu, a koje odluke su preduslov da javni tužilac VJT u Novom Sadu odluči o stavljenom zahtevu odbrane za izuzeće postupajućeg zamenika tužioca u predmetu Aleksandre Amidžić. Ne postoje zakonski rokovi za donošene o izuzeću, ali s obzirom na to da je u pitanju pritvorski predmet, očekujemo hitno postupanje viših tužilačkih instanci", navode za 021.rs u VJT.
 
Podsetimo da su branioci osumnjičenih zahtev za izuzeće zamenika Višeg, Apelacionog i Republičkog javnog tužioca podneli 24. septembra, što je dovelo do prekida istražnog postupka dok se ne odlući o zahtevima i o tome više na OVOM LINKU.
  • Logi

    12.10.2020 16:56
    30 dana max? ma nemoj!
    "Osumnjičenima O. L. i L. V, s obzirom na zaprećene kazne za krivična dela u pitanju, pritvor nije moguće produžiti, te će isti biti pušteni po isteku 30 dana od dana kada im je pritvor određen, odnosno od dana kada su lišeni slobode", navelo je tužilaštvo.

    Ovo nije tačno, a ko želi da vidi koliko pritvor može da traje, neka otvori Zakonik o krivičnom postupku, član 215.

    Član 215

    Na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, okrivljeni se može zadržati u pritvoru najviše TRI MESECA od dana lišenja slobode. Sudija za prethodni postupak dužan je da i bez predloga stranaka i branioca, po isteku svakih 30 dana ispita da li još postoje razlozi za pritvor i da donese rešenje o produženju ili ukidanju pritvora.
  • Zabac

    12.10.2020 15:14
    I
    Nemojte ga izručivati, tamo možda dobije pravu kaznu. Ovde će dobiti nanogicu i gledanje televizora 5 meseci.
  • realno

    12.10.2020 15:13
    Ajmo igranka. Ili će biti u CG razvlačenja izručenja do zastare, ili a ko je istina da je pristao na izručenje ide poništavanje optužnice za pokušaj ubistva i menjanje u "nanošenje teških telesnih povreda" dokazujući tvrdnjom, da ga je hteo ubiti onda bi mu dok je u nesvesti npr. lupao glavom o betona, a ovako "samo" mu je lomio ruke- naneo teške telesne povrede. Manja kazna, uračunato vreme pritvora, fino ponašanje, eto njega u sledeću sezonu rijalitija zadruga, farmi, štala i svinjaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika