Suđenje Kontiću: Stručnjak odbrane tvrdi da je Mandić mogao da polomi lakat i prekomernim opružanjem

Na nastavku suđenja Ivanu Kontiću (30) za pokušaj ubistva Miljana Mandića prebijanjem, saslušan je sudski veštak koji je istakao da oštećenom nije bio ugrožen život.
Suđenje Kontiću: Stručnjak odbrane tvrdi da je Mandić mogao da polomi lakat i prekomernim opružanjem
Foto: 021.rs

Veštak, prof. dr Vladimir Pilija, tvrdio je, ipak, da je Mandić zadobio tešku povredu u vidu preloma lakta, pišu Novosti

Utvrđeno je i da u lekarskom izveštaju, sačinjenom u Kliničkom centru Vojvodine, nije pominjan potres mozga, ali je u izveštaju privatne klinike načinjenom nekoliko dana kasnije utvrđeno da je do potresa došlo, zbog glavobolja i vrtoglavice na koje se Mandić žalio. 

Stručni savetnik kog je angažovala odbrana, dr Goran Stojiljković, složio se da je Mandiću polomljen lakat, ali je tvrdio da je do preloma moglo doći i prekomernim opružanjem, ali i drugim mehanizmom, odnosno kao posledica pada na otvorenu šaku.
 
Odgovarajući na pitanja Mandićevog punomoćnika, prof. dr Pilija je rekao da položaj tela koje zadobija udarce u vrat i glavu može biti od uticaja dovođenja život u opasnost. U nekim povrednim situacijama, kako je predočio, kada osoba stoji i dobija udarce u te delove tela, može biti opasnije, lakše dolazi do krvarenja ispod tvrde moždanice, u odnosu kada osoba leži i zadobija udarce, odnosno kada je glava oslonjena na čvrstu podlogu, prenose Novosti.
 
Advokat dejan Bugarski, jedan od Kontićevih branilaca, posle današnjeg suđenja je izjavio da je u toku postupka izvođenjem dokaza i pitanjima odbrane, na nesumnjiv način dokazano da oštećenom kritičnom prilikom nije  bio ugrožen život, te da se nikako ne može raditi o krivičnom delu ubistva u pokušaju, kako to tužilac sve vrfeme pokušava da predstavi uprkos činjenici da je još 21. aprila 2021. znao da se veštak sudske medicine zvanično izjasnio na zapisnik u istrazi da je već tada bilo jasno da oštećenom kritičnom prilikom nije bio ugrožen život, jer je u predelu glave i vitalnih organa zadobio isključivo lake povrede, a koje su potpuno uobičajene kod svake tuče, jer bi u suprotnom svaka tuča bila kvalifikovana kao pokušaj ubistva.
Osim Kontića, krivični postupak vodi se i protiv O. L. kojem se na teret stavlja učestvovanje u tuči i L. V. koji se tereti za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. 
 
Nastavak glavnog pretresa je zakazan za 10. februar, a sudsko veće odlučilo je da Kontić ostaje u pritvoru. 
 
Na prethodnom ročištu pregledani su snimci sa nadzornih kamera, a optuženi Kontić je tvrdio da su montirani. 
 
Podsetimo, prema navodima optužnice, Kontić je pre dve godine ispred kladionice u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu teško pretukao Mandića. Slučaj je pokrenut kada je u javnost dospeo snimak događaja. 
  • Suditi veštaku

    25.01.2023 17:22
    Hitno uhapsiti veštaka i suditi mu
  • Musa kesedžija

    25.01.2023 11:46
    Sladoled
    Ili u prevodu djura će ti oprostiti što te je tukao. Zemljo otvori se pa nas lepo sve progutaj.
  • Musa kesedžija

    25.01.2023 11:45
    Sladoled
    Ili u prevodu djura će ti oprostiti što te je tukao. Zemljo otvori se pa nas lepo sve progutaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika