Muškarac koji je ubio ženu u Velikom ritu imao zabranu prilaska, procenjen srednji rizik

Muškarac koji je ubio ženu u Velikom ritu u Novom Sadu je to učinio dok je na snazi bila zabrana prilaska koja je određena zbog sumnje u nasilje u porodici.
Muškarac koji je ubio ženu u Velikom ritu imao zabranu prilaska, procenjen srednji rizik
Foto: 021.rs
Kako saznaje 021.rs, Policijska uprava u Novom Sadu je Jožefu F. (36) izrekla hitne mere još 21. marta, u vezi sa nasiljem koje se dogodilo istog dana.
 
U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za naš portal navode da su oni podneli Osnovnom sudu predlog da se hitna mera privremene zabrane prilaska "mogućem učinocu" produži za 30 dana.
"Taj predlog je usvojen rešenjem od 23. marta, od kog dana teče produženje mere do 22. aprila", navodi se u odgovoru tužilaštva.
 
Dva dana pre isteka produžene zabrane prilaska, Jožef F. je ubio dvadesetdevetogodišnju partnerku. 
 
U OJT dodaju da su 3. aprila zaprimili izveštaj policije od 29. marta, na osnovu kog su uputili zahtev Centru za socijalni rad za potrebna obaveštenja. 
Na pitanje da li je ovaj slučaj razmatrala i Grupa za koordinaciju i saradnju, odgovaraju potvrdno. Kako navode, sastali su se 15. aprila.
 
"Grupa za koordinaciju i saradnju sastala se na redovnom sastanku i razmatran je slučaj. Na osnovu raspoloživih podataka, procenjen je srednji stepen rizika. Naloženo je hitno postupanje po prispeću izveštaja iz policije, radi utvrđivanja okolnosti radi podnošenja tužebe za zaštitu od nasilja u porodici", objašnjava OJT.
 
Povodom ovog femicida, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, na osnovu informacija u medijima, podneo postupak kontrole rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i Ministarstva unutrašnjih poslova. 
 
Od Sekretarijata je traženo da u roku od 15 dana obavi nadzor nad radom Centra za socijalni rad. To se posebno odnosi na eventualne ranije prijave za nasilje i mere koje su preduzete za zaštitu žrtve. 
 
Od Ministarstva unutrašnjih poslova Zaštitnik građana je tražio izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave i saradnji sa CSR, tužilaštvom i drugim organima, po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja. 
 
Prethodno je Ombudsman pokrenuo postupak kontrole nadležnih insituticija u slučaju femicida u Somboru, kao i zbog ubistva žene na Vidovdanskom naselju u Novom Sadu. Rezultati ovih postupaka kontrole nisu još uvek dostupni. 
 
Iako se sedam od osam femicida ove godine desilo u Vojvodini, pokrajinske institucije se nisu oglašavale. 
 
Poslednji femicid dogodio se u Alibunaru, između 27. i 29. aprila. Muškarac je udavio nevenčanu suprugu. Njemu se, za sada, ne stavlja na teret ubistvo, već krivično delo nasilje u porodici, odnosno ugrožavanje telesnog integriteta, za šta može da dobije od pet do 15 godina zatvora.
 
Pre toga, femicid se dogodio u Velikom ritu u Novom Sadu. Jožef F. je nožem usmrtio nevenčanu suprugu i nakon toga je pokušao samoubistvo. Pre toga je od posledica ranjavanja koje se desilo u noći između sedmog i osmog marta, na naplatnoj rampi kod Preševa, preminula još jedna žena.
 
U Staparu kod Sombora muškarac je ubio suprugu vatrenim oružjem 27. marta. Nakon toga se ubio.
 
Muškarac je ubio suprugu bušilicom 11. marta u Vidovdanskom naselju u Novom Sadu, nakon čega je pokušao samoubistvo.
 
Dve nedelje ranije muškarac je nožem ubio partnerku u Bačkom gradištu.
 
Prva dva femicida ove godine dogodila su se u Beočinu kada je muškarac, koji je imao zabranu prilaska, ubio bivšu suprugu i njegovu majku.
 
Samo tokom 2023. godine ubijeno je 28 žena, najčešće od strane partnera ili bliske osobe.
Prijavite nasilje:
 
Policija: 192
 
Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu: 0800-10-10-10, besplatan poziv radnim danima od 10 do 20h
 
Sigurna ženska kuća Novi Sad, CSR: 021/64-65-746, svakog dana od 00 do 24h
 
Novi Sad "Iz kruga Vojvodina": 021/447-040, 066/447-040, 0800-10-10-10 radnim danima 09 - 16h
 
Autonomni ženski centar - SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja: 0800 100 007, od 10 do 20h
 
Prijava nasilja u porodici (MUP): 0800-100-600
 
Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom: 2645-328, radnim danom od 10 do 20h
 
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja: 3626-006, od 14 do 18h
 
SOS Dečja linija "Broj za problem tvoj": 0800-123456, besplatni i poverljivi pozivi (0-24h)
  • Jasmina

    07.05.2024 13:17
    Reči i Dela institucija
    Da li će ikada biti gotov neki od izveštaja nadzora nad institucijama?
    Da li će ikada institucije i ljudi zaposleni u njima imati odgovornost za posao koji (ne)obavljaju?
  • Jedna

    02.05.2024 09:04
    Nema svaka žena svoju porodicu koja će da stane iza nje. Neke žene, ako kažu da ih je neko napao, dobiju ili ćutanje ili ih još nakrpe da su same krive. Tako i završe, ubijene. Sve ide iz porodice.
  • ajde da vezbamo

    01.05.2024 23:12
    Zene treba da idu na vezbe za samoodbranu. Ako prijavi da je neko tukao, ima prava i da se odbrani.
    Ali ako ide na vezbe samoodbrane, ne mora ni prijaviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika