Protest FTN-a zbog uplitanja politike u izbor rektora

Nastavno-naučno veće Fakulteta tehničkih nauka protestovalo je zbog odluke Skupštine Vojvodine da smeni profesora Marka Eraka sa mesta člana Saveta Novosadskog univerziteta.
Nastavno-naučno veće Fakulteta tehničkih nauka protestovalo je zbog odluke Skupštine Vojvodine da smeni profesora Marka Eraka sa mesta člana Saveta Novosadskog univerziteta.

Sa FTN-a navode da je odluka da se smeni Erak i na njegovo mesto imenuje docent Svetozar Čiplić "grubo i otvoreno mešanje politike u izbore za rektora i prorektore Univerziteta u Novom Sadu uz obmanjivanje poslanika Skupštine neistinitim razlozima za ovu smenu".

"Predočeno je prvo da se Erak sam povlači jer se nalazi u timu jednog od kandidata kao mogući prorektor što je potpuna neistina, dok je zatim kao razlog naveden konflikt interesa, što je još veća neistina jer u istom Savetu i dalje sedi, bez namere da iz njega izađe i sam kandidat za rektora, prof. dr Dušan Nikolić, predstavnik Pravnog fakulteta. Sve ovo je posebno očigledno uticanje na ishod izbora jer se umesto Eraka u Savet, ispred osnivača, Autonomne pokrajine Vojvodine postavlja doc. dr Svetozar Čiplić sa Pravnog fakulteta i to sa katedre koja predvodi lobiranje za postavljenje Nikolića. To sve se dešava uz podršku Pokrajinske vlade čiji čelnik je profesor sa iste katedre kao i kandidat za rektora prof. Dušan Nikolić. Čak i ako ovo smatramo pravom osnivača, vrlo je neprimereno i neakademski da se na ovakav način, nedelju dana pre izborne sednice Saveta UNS, uticajem političke pozicije određuje rektor Univerziteta", saopštio je FTN sa čije katedre je kandidat za rektora Branislav Borovac.  

Erak je inače kandidat za prorektora u timu profesora Borovca. Dodajmo da su na današnjem glasanju u Senatu oba kandidata dobila potrebnu podršku (Nikolić 21, Borovac 13 glasova) za poslednji, odlučujući krug glasanja 2. aprila. Rektora bira Savet Univerziteta kojiam ima 29 članova.

Više o političkim igrama i lobiranjima u izboru za novog rektora Novosadskog univerziteta možete pročitati ovde. Kandidati su Dušan Nikolić sa Pravnog i Branislav Borovac sa Fakulteta tehničkih nauka.

  • Posmatrač

    02.04.2015 19:43
    FTN...
    ... je najveći fakultet u Republici Srbiji, ima kapacitet da bude "Tehnički univerzitet Novi Sad" i da se otkači od fakulteta koji kvare ugled i status.

    Jedino... što za to treba petlja...
  • Toša

    27.03.2015 11:56
    Ko još pamti
    Nešto razmišljam, da nije ono dekan FTN-a Doroslovački držao govor na predizbornom mitingu SNS-a? Ili je to bio naučni, apolitični skup?
  • mica

    27.03.2015 06:58
    gde to politika nije ušla nedavno smo bili svedoci cirkusa u vojvodinasumama gde je apelacioni sud smenio martu takač a pajtić je vratio bez obzira što je protivzakonito

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.