Alpinisti na Fruškoj gori učili spasavanje povređenog iz stene

Pedesetak alpinista iz cele Srbije okupilo se u prethodna četiri dana na Popovici gde su vežbali spasavanje povređenog iz stene.
Pedesetak alpinista iz cele Srbije okupilo se u prethodna četiri dana na Popovici gde su vežbali spasavanje povređenog iz stene.

Teoretska nastava se izvodila u Planinarskom domu "Železničar" na Popovici, a praktična sa izradom i demonstracijama na vežbalištu "Orlovo bojište" na Fruškoj gori.

Učesnici su imali priliku da obnove stara znanja i nauče nove alpinističke veštine. Rađena je pravilna izrada osiguravališta i izvlačenje i spuštanje palog partnera raznim tehnikama. Zbog prevelikog broja prijavljenih, planirana vežba Gorske službe spašavanja odložena je za naredni skup.

Predavači na seminaru su bili instruktori alpinizma Obrad Kuzeljević, Slobodan Žarković, Nenad Tripković i Vojislav Škrbić, a organizator je Alpnistička sekcija "Novi Sad".

Šta je alpinizam?

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost i veliko iskustvo. Takođe, poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona.

Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima, u bilo kojem delu sveta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima. Po međunarodnim kriterijumima alpinizam i formula 1 svrstani su kategoriju sportova sa najvećim faktorom rizika.

  • Milica

    16.11.2015 18:32
    Uvek je savršeno kada načelnica sekcije brine o osiguranju. U toj ulozi nema premca.
  • Milan

    16.11.2015 15:21
    Bilo je savršeno vreme i dobra ekipa.

    :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.