FOTO: Otkriven spomenik stradalima u Kontrastu

Kod nekadašnje diskoteke "Kontrast" danas, 1. aprila, na četvorogodišnjicu tragedije, otkriven je spomenik stradalima u požaru.

Spomenik koji nosi simboličan naziv "Stepenice do kojih se ne može" delo je Novosađanke Ivane Sovilj i predstavlja protivpožarne stepenice kojima se ne može proći.

U Kontrastu su 1. aprila 2012. godine tragično stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović i Milena Dalmacija. Na spomeniku će biti ploča sa imenima poginulih, sem Mileninog, čiji roditelji nisu dali dozvolu za to, jer im je, kako kažu, "dovoljno što svakog dana odlazeći na groblje vide kostur diskoteke "Kontrast", te im ne treba još i spomenik da ih podseća na tragediju.

Postavljanje spomenika finansirao je Novi Sad sa 2,6 miliona dinara, a zbog problema sa tenderom postojala je bojazan da obeležje neće biti postavljeno na godišnjicu.

Na otkrivanju spomenika prisustvovale su porodice poginulih, a okupljenima se obratio Branko Miladinović, otac pokojne Tamare Miladinović, koji je istakao da "svako ko pogleda u ove stepenice treba da veruje svojim očima, jer ovo treba da bude večita opomena da se više ni jedna porodica ne zavije u crno".

Zajedno sa Miladinovićem spomenik je otkrio i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je istakao da je Grad Novi Sad od 2000. do 2012. godine bio svedok četiri tragična događaja, u kojma su živote izgubili mladi ljudi, te je Grad sproveo niz aktivnosti i mera u cilju većeg kontrolisanja ugostiteljskih objekata. Takođe, Grad je potpomogao usvajanje izmena Zakona o zaštiti od požara, poznatog kao Tamarin zakon.

Podsetimo da je vlasnik objekta Alojz Ganić prvo osuđen na pet godina, a nakon odluke Apelacionog suda kazna mu je smanjena na četiri godine zatvora. Jedan od zakupaca Kontrasta Slaviša Stanišić, osuđen je na devet godina zatvora, a drugi, Dejan Raković na sedam godina, dok je električar Miroslav Papuga dobio devet godina zatvora.

Inače, u okviru obeležavanja godišnjice od tragedije u diskoteci "Kontrast" već četiri godine se na novosadskom PMFu organizuje turnir u malom fudbalu u čast poginulom Renatu Vukoviću, kao i naučni skup iz oblasti zaštite životne sredine posvećeno Mileni Dalmaciji, koja je bila docent na ovom fakultetu.

Autor: Gordana Ćosić

  • Blajv

    02.04.2016 16:47
    Vera
    'Ako masem sa bakljom ili bilo cim drugim, a nije bezbedno, onda bi trebalo da mi je uklone, zar ne??!'

    Ili to, ili da se ozbiljno povrediš i završiš u bolnici. Uvek sam bio pristalica očigledne nastave, a u datom primeru, jasno je da je nekome ko maše bakljom ona preko potrebna.
  • kontrašT

    02.04.2016 07:55
    Dakle, ovaj majstor gvožđar sad može da učestvuje na tenderima za izradu spomenika? Koja je ovo smejurija od države, Isuse! Sklepali neko stepenište, stavili tablu, kao oglas na banderu, samo još fali br. telefona majstora, onako da cepneš i pozoveš kad zatreba... A stepenište veće od samog kluba... Kao, da je bilo stepeništa, ovi bi lakše sišli iz prizemlja... Muka mi je, odoh niz spomenik svoje zgrade da se prošetam.
  • Nijemojedapricam

    02.04.2016 00:23
    Ali za te pare kojim su napravljene stepenice je moglo svasta da se napravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti