Nastavljena razmena optužbi između Šabića i Gradske kuće

U poslednja 24 sata Grad Novi Sad i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić razmenili su četiri saopštenja u kojima se međusobno optužuju za laganje.

U poslednjem saoštenju iz novosadske Gradske kuće, gradonačelnik Miloš Vučević ponovo je saopštio da je ispunio sve svoje zakonske obaveze prema Povereniku.

Kabinet gradonačelnika je reagovao na poslednju izjavu Šabića da Novi Sad nije ispunio svoju zakonsku obavezu. Grada  i dalje tvrdi da jeste, a da Šabić "treba da  počne da radi svoj posao kako treba".

"Podsećamo Poverenika da je Grad Novi Sad sve svoje obaveze prema Savetu za borbu protiv korupcije blagovremeno ispunio, za šta postoje i materijalni dokazi, a da je njegovo beskrupulozno "razvlačenje" Grada po medijima u najmanju ruku besramno. On je Novi Sad prikazao kao lokalnu samoupravu koja krije podatke i nije spremna na saradnju, već je sklona prikrivanju informacija. Stoga, dostavljamo javnosti na uvid dopis Ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Gradonačelnika Grada Novog Sada od 18. maja 2016. godine (prilog - dokument br. 1, dokument br.1a). Uz ovaj dopis Ovlašćenog lica dostavljena je celokupna dokumentacija koja sadrži tražene podatke iz Zahteva Saveta za borbu protiv korupcije. U njemu se jasno vidi da je Grad Novi Sad postupio u zakonom propisanom roku, odnosno do 21. maja tekuće godine, imajući u vidu da je Zahtev tražioca informacije, odnosno Saveta za borbu protiv korupcije zaprimljen u Službu izvršnih organa Grada Novog Sada 6. maja 2016. godine (prilog-dokument br.2)", navode iz Gradske kuće.

U saopštenju su dostavili na uvid i Potvrdu koju je izdala Gradska uprava za opšte poslove - Odsek pisarnice, prijemne kancelarije i arhiva iz koje se nedvosmisleno vidi da je odgovor Savetu za borbu protiv korupcije zaprimljen u pisarnici ovog odseka i prosleđen tražiocu 19. maja 2016. godine (prilog-dokument br. 3).

Kabinet gradonačelnika Miloša Vučevića tvrdi i da Gradu nije stigla potvrda o prijemu traženih podataka od strane Saveta za borbu protiv korupcije, iako je Grad Novi Sad telefonskim putem usmeno obavešten da su dostavljene tražene informacije iz Zahteva.

"Grad Novi Sad je ispunio sve što se od njega očekivalo, a Poverenik se oglušio o činjenice i našao se pozvanim da optužuje javno našu lokalnu samoupravu. Konfuzno je jedino njegovo nevešto baratanje činjenicama, a nepoznanica, koja ostaje javnosti da je protumači, jeste zašto se baš on našao pozvanim da svrstava Grad Novi Sad u isti koš sa opštinama koje nisu odgovorile na zahteve Saveta, iako je tada raspolagao činjenicom da je Novi Sad blagovremeno odgovorio na sve zahteve tražioca", zaključuje se u saopštenju gradonačelnika.

Podsetimo da je ovo drugo saopštenje Grada upućeno Šabiću, a u prvom su već tražili da se izvini Novom Sadu i Novosađanima zbog širenja neistina, nakon čega se poverenik oglasio i naveo da Novi Sad nije ispunio svoje obaveze.

Sve ovo počelo je tako što je objavljena informacija da je poverenik zatražio da se sprovede nadzor u 11 lokalnih samouprava zbog uskraćivanja informacija koje je od njih tražio Savet za borbu protiv korupcije, a jedna od toh lokalnih samouprava je i Novi Sad. Tražene su informacije u vezi sa ispunjenjem obaveza iz ugovora o zakupu iz 2006. godine.

  • Predragg

    27.05.2016 20:19
    G. Sabic je ozbiljan covek. Puno poverenje spram megatrendova i pinkova. Pre 3 godine sam spomenuo i dalje to mislim. Onog casa kad im se izbusi balon laznog rada i rezultata,na scenu ce stupiti smedje kosulje,fantomke i bezbol palice....
  • ne volim sns

    27.05.2016 17:44
    Istina boli . Podrska za Poverenika.
  • Nervirach

    27.05.2016 15:22
    Gde ce zeme i clanovi da se otkriju da su kao lopatom ubacivani. Bez obzira koja stranka vlada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.