Građani i privatnici opremaju bolnice i ustanove, kad država ne može

Državne ustanove u slučaju nužde sve više mogu da se oslone na donacije privatnih firmi i SMS pomoći građana, nego na samu državu.
U slučaju neophodne sanacije, rekonstrukcije, nabavke nekog bitnog aparata ili bilo koje druge potrebe za koju je neophodan novac, ustanove su počele da se obraćaju građanima jer u budžetu za njih nema sredstava. Država i njene institucije, s druge strane, izdvajaju za saniranje oštećenih crkvi van Srbije, pokrivanje dugova gubitaških firmi i podršku manifestacijama poput "Radničkih sportskih igara zaposlenih u EPS-u", a obračunavaju porez firmama koje doniraju u robi ili uslugama.
 
Dečija bolnica već nekoliko meseci pokušava da sakupi novac za kupovinu prekopotrebne magnetne rezonance sa specijalnim inkubatorom za prevremeno rođene bebe, koja košta 750.000 evra. Akcija se zove "Magnet za ljubav" i okupila je kako društveno-odgovorne kompanije i pojedince, tako i građane, a sve oko ideje da ova vojvođanska zdravstvena ustanova opremi aparaturom koja će omogućiti da se pregleda više dece za manje vremena. Dečija bolnica, inače, zbrinjava više od 800.000 dece godišnje i u nedostatku ove aparature koriste kapacitete Instituta za onkologiju i Kliničkog centra Vojvodine.
 
Prema rečima direktora ova institucije Slobodana Grebeldingera, do sada je skupljeno 108.500 evra, a akcija će se uskoro pojačati.
 
"Pre desetak dana smo malo jače pokrenuli akciju i redovniji ćemo biti u medijima. Nijedan državni organ nam se još uvek nije javio. Treba nam medijska podrška, građani redovno uplaćuju SMS poruke, a i taj simbolični iznos donacije od 100 dinara nam znači. Ljudi prepoznaju značaj ove akcije i očekujemo da će se i veće firme pokrenuti s društveno-odgovornim akcijama, jer je država siromašna", navodi Grebeldinger i dodaje da se planira nabavka aparata do 17. novembra, kada je Svetski dan prevremeno rođenih beba i tačno godinu dana od početka akcije.
 
 
Jedna od institucija koja je stvari preuzela u svoje ruke je Galerija Matice srpske. Ona jeste dobila većinu, ali ne i sva neophodna sredstva od Ministarstva kulture, te je napravila projekat obnove raspale fasade i otvorila žiro-račun sa donacije. Direktorka Galerije Tijana Palkovljević Bugarski kaže za 021 da se započinje obnova fasade od krovne konstrukcije, što je prva faza i trajaće tri meseca. Nju je u iznosu od 12 miliona dinara pokrilo ministarstvo, a već naredna faza ide "na mišiće". 
 
"Prva faza podrazumeva adaptaciju krovnog pokrivača i sređivanje depoa ispod njega, a pošto su već postavljene skele, nadamo se da će uskoro početi i druga faza. Uređenje fasade koštaće 35 miliona dinara i tu se uključuju građani - već sada ima efekta, ali pošto se nalazimo u jednom postizbornom periodu, kada nema još formirane vlade, moramo da sačekamo da se ti uslovi ispune pa da nastavimo radove", navodi Palkovljević Bugarski za naš portal.
 
U međuvremenu, Novi Sad neće dobiti novu zgradu Hitne pomoći, budući da za tu investiciju u budžetu Grada ove godine nije predviđen ni dinar. Takođe, državni oci obećali su po ko zna koji put obilazak, sanaciju i adaptaciju svih zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao i obnovu vaspitnih ustanova, ali je veliko pitanje kada će novosadske ustanove doći na red.
  • dule

    14.06.2016 08:58
    E pa braćo i sestre, ne može i nova fabrika za Lear i Delphi i da se lečite.

    Ali za samo dve godine...
  • nss

    14.06.2016 06:58
    nss
    pa cuvaju pare za novogodisnje drekanje kafanskih pevaljki po centru grada
  • Mile

    13.06.2016 22:28
    politicari
    Svi ovi politicari su bili na sceni dok sam ja bio u radnom zamahu pre 25 godina,sada su moja deca radno aktivna i pate se isto kao i ja muce ih isti i tezi problemi. Za 25 godina se nista sa ovim politicarima na sceni nije promenilo a kako stvari stoje i moje unuke ce cekati isti problemi.Samo je tim likovima jako dobro i bice im sve bolje ako to ne prekinemo.Dokle ce ovaj narod trpeti nije bas jasno !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti