Nijedna škola u Novom Sadu neće biti zatvorena zbog manjka đaka

Nijedna škola u Novom Sadu ne bi trebalo da bude ugašena u nameri Ministarstva prosvete i lokalnih samouprava da urede mrežu osnovnih škola prema broju učenika i potrebama za odeljenjima.
Lokalna samouprava planira šta će da uradi sa svih 1.185 škola u Srbiji. Problematične su one škole koje imaju manje od 400 đaka, a druga škola nalazi se na udaljenosti manjoj od dva kilometra. Te škole bi mogle da budu zatvorene, jer je iz godine u godinu sve manje đaka, a pojedina odeljenja s malo učenika bila bi spojena.
 
Naime, prema Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u školama za 2016/17. godinu Ministarstva prosvete, jedno odeljenje prvog i petog razreda mora da ima najviše 30 đaka. Ukoliko odeljenje ima jednog đaka više, formiraju se dva odeljenja, koja ne mogu da imaju više od 60 učenika. Sa 61 đakom se već formiraju tri odeljenja, koja ne mogu da imaju više od 90 učenika, a taj niz se nastavlja u istom maniru sa svakim učenikom više od propisanog.
 
Pravila koja važe za sva preostala odeljenja propisuju da razred sa više od 30 učenika formira dva odeljenja, ali sa ne manje od 15 učenika. Ova pravila unela su paniku u beogradske škole. Naime, u prestonici čak 604 škole imaju manje od 400 đaka, a trenutno uslov za gašenje ili prespajanje ispunjavaju 34 škole. Roditelji se, pri tome, bune još od proleća, s obzirom na to da će njihova deca biti raspoređena u škole ili odeljenja u kojima nisu planirala da budu.
 
Međutim, kako za 021 navode u Gradskoj upravi za obrazovanje, 34 osnovne škole, smeštene u 42 objekta na teritoriji Novog Sada, ne bi trebalo da brinu, jer ima dovoljno učenika za formiranje odeljenja.
 
"U svim naseljenim mestima na teritoriji Novog Sada postoji potreba za osnovnom školom, imajući u vidu da su naseljena mesta udaljena od urbanog dela Novog Sada najmanje 10 kilometara (Veternik i Ledinci), od 11 do 15 kilometara su udaljeni Stari Ledinci, Rumenka, Kać i Futog, do 20 km Bukovac, Čenej i Budisava, a preko 20 km udaljeni su Begeč, Kisač, Kovilj i Stepanovićevo. Zato sva naseljena mesta imaju škole, izuzev Starih Ledinaca, koji imaju 934 stanovnika i godišnje ima oko pet prvaka, tako da nisu ispunjeni uslovi ni za otvaranje izdvojenog odeljenja. Stari Ledinci pripadaju upisnom području Osnovne škole 'Jovan Jovanović Zmaj' iz Sremske Kamenice. Imajući u vidu navedeno, nema osnova za racionalizaciju u vidu ukidanja bilo koje osnovne škole", kažu u Upravi za naš portal.
 
Kako naglašavaju, broj i prostorni raspored osnovnih škola, planiran pomenutom Odlukom o mreži osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada, predstavlja najoptimalnije rešenje za đake.
 
Doduše, u Gradskoj upravi napominju da se u ovom momentu još uvek ne može znati kako će tačno odeljenja prvog i petog razreda biti organizovana, tj. da li će biti potrebe za ikakvim spajanjem i kombinovanjem.
 
"Upis prvaka traje do kraja tekuće školske godine, odnosno do 31. avgusta, pa tek tada škole formiraju odeljenja prvog i petog razreda. Školska uprava će utvrditi cenus za svaku školu na osnovu formiranih odeljenja po uputstvu i tada će se sagledati da li postoji potreba za eventualnom reorganizacijom pojedinih osnovnih škola", poručuju za 021 u Upravi za obrazovanje.
  • lala

    09.08.2016 20:53
    Ukinuti narod pod hitno. Onda ćemo najzad dovoljno uštedeti, tj. neće ni biti troškova ni za zdravstvo, ni za školstvo ni za kulturu....
  • Nikola

    08.08.2016 19:28
    Trebalo bi maksimum učenika u odeljenju spustiti na 25 jer se sa već brojem teško može raditi kvalitetno. Za strane jezika bi trebalo da bude duplo manje učenika, tj. da se dele u dve grupe (samim tim se može ponuditi veća ponuda stranih jezika). Neko će reći da to košta, ali kvalitetno obrazovanje je neprocenjivo.
  • marija

    08.08.2016 17:06
    Ukidanje odeljenja u školama
    Ne treba ukidati škole. Treba da se izvrši racionalizacija u školama. O tome se govori godinama ali ni jedan ministar nije istrajao. Zaposleni u ministarstvu da izadju na teren. Papir sve trpi. Lažno se piše broj učenika. Upišu se deca koja su odselila. U školama po Srbiji rade nestručni ,, profesori;. U nekim školama rade pedagozi, socijalni radnici, sekretari ,a mogli bi da rade iza nekoliko škola O tetkicama da i ne pričamo. One nikad nisu višak bez obzira na broj učenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti