Novosađani danas puštaju balone u čast dece obolele od raka

Novosađani će danas, 15. februara, na Trgu slobode, u čast dece koja vode bitku protiv raka i one dece koje su tu bitku izgubila, pustiti u vazduh na stotine balona podrške.
Svetski dan dece obolele od raka obeležava se istovremeno u 40 gradova u Srbiji, a u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR. Udruženje svake godine obeležava dan koji celokupno društvo podseća na muku kroz koju prolaze najmlađi građani Srbije, a kako za 021 kaže koordinatorka novosadskog odeljenja Nurdora Joland Korora, ove godine je bitka za decu posebno značajna zbog izgradnje novog onkološkog odeljenja u Nišu, koja je u toku.
 
"Novosađanima će u pružanju podrške obolelim mališanima ove srede pomoći brojne poznate ličnosti, hor Gimnazije 'Isidora Sekulić', kao i sportisti, a posebno nas raduje što će nam ekipa Državnog posla pomoći u izvođenju jednog interesantnog skeča. S obzirom na to da je sreda neradni dan, pozivamo građane da se u što većem broju odazovu i provedu sa nama dva sata, a ako žele da podrže izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, mogu to učiniti kupovinom promotivnog materijala ili slanjem SMS poruke na 1150, u vrednosti od 100 dinara", pojašnjava Korora za 021.
 
Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka počinje u 12, a završava se u 14 časova.
 
Kako je bilo na obeležavanju ovog datuma prošle godine na Trgu slobode možete pogledati OVDE.
 
Podsetimo da se sa rakom u Novom Sadu trenutno bori više od 10 mališana. Deca iz cele Vojvodine koja se leče u Dečijoj bolnici u Novom Sadu borave sa svojim porodicama u Roditeljskoj kući u Petrovaradinu - svakog jutra, sanitetsko vozilo dođe u Petrovaradin po decu, odveze ih na analize, a potom vrati kući. U njoj roditelji mogu deci da kuvaju, druže se s njima, a i mališani se međusobno poznaju i druže. U ovoj kući smo nedavno popričali sa majkom jedne hrabre devojčice koja je bori sa ovom, trenutno najprisutnijom, bolešću današnjice.
 
"Samo saznanje da je Iva bolesna značilo je da nam je život u trenutku stao. Prvo ti kroz glavu prolaze najcrnje misli, krajnji ishod, ružne slike. Kroz tebe prođe hladna jeza i nisi u stanju ni o čemu drugome da misliš. I taman prihvatiš situaciju takvu kakva je, kreneš dalje, boriš se, bude poboljšanja i u tom trenutku te nešto slomi - nove loše vesti, korak nazad, komplikacije, nuspojave", podelila je svoju priču Snežana, majka male Ive iz Subotice.
 
Ostatak ove potresne priče čitajte u našoj reportaži OVDE.
  • Мунгос

    16.02.2017 14:21
    Када неки заговорник НАТО пакта некоме каже да је глуп, тај неко је најбољи комплимент добио.
  • Sremac

    15.02.2017 14:09
    @ Petar & Co
    Retko glup komentar od tebe mada me to u principu nista ne cudi kada se uzme u obzir koliko godina su na vlasti upravo oni zbog kojih je Srbija bombardovana.
    Kao i uvek u patriJoCkom maniru i pausalnim floskulama najlakse je okriviti druge za svoju bedu.
    Nikako ti na pamet nije palo da u Vojvodini preko 70% vode koja se svakodnevno koristi po domacinstvima sadrzi veliki procenat Arsenika koja bi u normalnim i uredjenim drzavama bila strogo zabranjena. Da ne pocinjem o nekontrolisanom zlostavljanju herbicida i pesticida koji se nasiroko koriste u poljoprivredi. Vidim da ti je promakla informacija o mesnim preradjevinama koje dobavljaju razni proizvodjaci (sponzori) bliski rezimu i koji nemilosrdno truju svoj narod zarad licnog profita. Nista strasno, tako je i u svetu rekle bi mnoge patriJote sa teskim deficitom intelekta i inteligencije, mozda i jeste ali njihovi mesni proizvodi se ne proizvode od mesa iz 1975-e i "E" aditivima. Takodje sam iznenadjen cinjenicom da niko od vas "The PatriJots" nije spomenuo da je Srbija posle Makedonije najzagadjenija drzava u Evropi. Obaska to sto velika vecina gradjana ove nesrecne drzave ima neodgovarajucu ishranu i izuzetno los zivotni standard.

    Unisteni zdravstveni sistem, nedovoljna obucenost kardova, nedostatak lekova .....

    Da ne duzim jer sumnjam da ce moja poruka probiti i onako utanjeni zid sivih celija, stanje u ovoj nazovi drzavi je vise nego ocajno u svakoj sferi zivota.

    Za sve sto vam ne ide u prilog slobodno okrivite NATO.
  • Vojvosadjan

    15.02.2017 11:50
    @Balkanac
    Posto razvijas svest u pravcu ekologije (sto je svakako pohvalno) a na trgu se neces pojaviti gotovo sigurno, onda lepo telefon u ruke i pusti poruku na1105. Ili ne koristis ni mobilni jer je neophodno napuniti mu bateriju a za to je potrebna energija, a da bi se ista stvorila mora da se zagadi planeta?! Obozavam internet aktivizam svake vrste, puno doprinosi boljitku u svakom smislu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti