Novosadskoj inspekciji 160 žalbi na gazde koje ne prijavljuju radnike

Oko 160 novosadskih radnika, njihovih advokata ili drugih ljudi koji su radnicima bliski, prijavilo je da ih na radnom mestu šef drži "na crno" ili u sivoj zoni, prijavljene bez mogućnosti da dobiju socijalno ili zdravstveno osiguranje.
Kako za 021 navodi načelnica odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu Ljiljana Stojšić, ovo je značajan broj u odnosu na prethodne godine, te inspektori imaju posla kod kontrole ugovora radnika i poslodavaca, a ujedno i prijave na obavezno socijalno osiguranje, tj. kontrolu uplata doprinosa.
 
Porast u prijavi ilegalnih ili diskriminišućih oblika rada u Srbiji dolazi u vreme pogoršane ekonomske situacije većine građana, te čudi njegov porast baš u ovom trenutku. Međutim, ugroženi ili ne, građani se ohrabruju da prijave kršenja zakona od strane poslodavca jer godine neuplaćivanja doprinosa vuku za sobom manje radnog iskustva i godine staža, te nemogućnost da zaposleni kasnije poveže staž i ostvari neku pristojnu penziju. 
 
Iako važi nepisano pravilo da zaposlenom neminovno sledi otkaz ukoliko prijavi gazdu koji krši zakon, u Inspekciji rada napominju za 021 da postoji i drugačiji ishod i da se njemu teži. Ovo se, kaže Ljiljana Stojšić, odnosi i na slučajeve kada inspektori u kontrolama zateknu radnike koji su prinuđeni da rade na crno.
 
"Krajnji ishod svakog inspekcijskog nadzora inspektora rada, koji se odnosi na kontrolu akata o radnom angažovanju, je uspostavljanje zakonitog oblika radnog angažovanja lica zatečenih na radu. U to smislu je, na primer, u 2016. godini od 2.207 lica koja su zatečena na radu bez zaključenog ugovora ili bez prijave na obavezno socijalno osiguranje na području Južnobačkog okruga, 2.132 lica zasnovalo radni odnos u skladu sa zakonom. To podrazumeva i zaključenje ugovora o radnom angažovanju i prijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje", napominje načelnica inspekcije za naš portal.
 
Međutim, kako je 021 nedavno analizirao, a povodom zabrinjavajućeg broja smrtnih ishoda na radu u oblasti građevine, češće se dešava da radnici umiru na radu nego da njihove gazde odgovaraju. Razlozi leže u neverovatnoj lakoći otvaranja ilegalnog gradilišta u Srbiji, bez da iko odgovara, kao i nedovoljnom broju inspektora koji bi pokrili grad, okrug, pa time i celu državu. Kako su za 021 rekli predstavnici sindikata, čak i važeći zakoni staju na stranu gazdi, a ne radnika, a svi pokušaji da se na to ukaže bili su utišani i bez pravog uspeha. Više o strahu da prijavite poslodavce čitajte OVDE.
 
Ukoliko ste ohrabreni da prijavite poslodavca koji vas ne ceni kao radnika, pogledajte tekst OVDE i prijavite ga inspekciji rada.
  • /

    14.03.2017 16:20
    /
    ma pdv i licno pio osiguranje drzavi da neko drugi ne bi pobegao sa kofercetom novca je jedino resenje.
    i naravno porez na veliku dobit

    sns je nezvanicno ukinuo licno uplacivanje u drzavni pio fond vec u drugom mesecu av vlasti.

    zvanicno-mozes uplacivati po clanu 15 ali ne smes imati ugovor da si primio novac.
    ako primete da si primio novac osiguranje se automatski prekida





  • Gari

    14.03.2017 08:06
    Gardru
    Evo rešenjaaaaa,što bi rekao pokojni Zoran Radmilović u predstavi Radovan III: da se lepo napravi portal na nivou grada i države na kojem će svi radnici ,koji nisu prijavljeni i ne dobijaju celu zaradu na račun,znači zakinuti za budućnost,da isto ovako kao i sada mi ovde u vidu komentara da obelodane svoje sumnje i nek onda inspekcije konačno krenu da rade i da zarade svoje plate bogom dane i da provere sve firme i sve navode,pa da vidite kako bi se brzo uveo red u ceo sistem zarade i ostalih stvari,ali izgleda da to nekome ne odgovara ,jer svi su na vrućoj liniji sa inspekcijama i ostalim glavešinama,koji ih čuvaju zarad nekih interesa.Treba povesti ovo pitanje preko peticije i na sve moguće načine.Do tada nema socijalne pravde u ovom narodu,već samo mržnja i raskol i zbog toga se svi tako prepucavaju i mrze između javnog i privatnog sektora,a nisu sami zaposleni krivi,nego ovi,koji su bacili tu kosku među nama svojim ne delovanjem.
  • VM

    14.03.2017 00:51
    Takozvani gazde ili robovlasnici u mnogim slucajevima beskrupulozni tlacitelji radnika.Skloni laznim obecanjima i malverzacijama prilikom razgovora za posao,da bi na kraju mnoga obecanja prekrsili.Radnik i obican covek je u ovoj zemlji obespravljen,ustvari formalno zasticen navodnim zakonima.Jadni obicni gradjani,jadni radnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti