Koliko će Novi Sad koristiti rodno osetljiv jezik?

Novi Sad je usvojio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, čime se gradska vlast obavezala da će raditi na obezbeđivanju ravnopravnosti polova i ostvarivanju jednakih mogućnosti u gradskim organima, ustanovama i preduzećima.

To između ostalog znači da će se ubuduće u svim aktima Grada sve imenice koje se koriste u muškom, koristiti i u ženskom rodu.

Koliko će se to zaista u praksi primenjivati i ko će nadzirati da li ustanove poštuju povelju, razgovarali smo sa ekspertkinjom za rodnu ravnopravnost Danicom Todorov. Ona ističe važnost usvajanja jedne takve povelje i kaže da će se pimena pomno pratiti.

"U samoj povelji se kaže da će Grad uspostaviti tesnu saradnju sa nevladinim organizacijama koje mogu da pomno prate šta se dešava. Tu je i gradska skupština, odbornici, gradsko telo za rodnu ravnopravnost i komisija za ravnopravnost polova. Tako je i sa rodno osetljivim jezikom, sami govornici treba da prate njegovu primenu, ali pre svega mora se učiniti napor da se od povelje krene ka sprovođenju rodne procene. Sama povelja obavezuje Grad da donese i akcioni plan o unapređenju rodne ravnopravnosti, tako da će i on biti jedan od instrumenata. Kada se napravi ta analiza, može se govoriti da je napravljen prvi korak", navodi ona za naš portal.

Todorov dodaje da nije isključeno da će Grad formirati posebno telo koje će pratiti primenu povelje.

"Mnogo je tu oblasti, kao što su održivi razvoj, socijalna zaštita, staranje o deci, zdravstvena zaštita, stanovanje, kultura, sport, rekreacija. Dakle, sve gradske uprave moraju biti angažovane u ovome", kaže Todorov. Ona ističe da bi nevladine organizacije i mediji trebalo posebno da prate da li se povelja primenjuje u praksi ili ostaje samo na papiru.

"Naše društvo je dosta sklono da usvaja različite strategije i ambiciozne planove, pa ne uspe da sve potrebno uradi. Međutim, pošto postoji strategija za postizanje rodne ravnopravnosti u Srbiji, pretpostavljam da će i Grad praviti lokalnu politiku", dodaje ona.

Prihvatanjem Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, Novi Sad se obavezao i da će omogućiti zastupljenost manje zastupljenog pola u svakoj organizacionoj jedinici, na rukovodećim mestima i u organima upravljanja i nadzora.

  • @ @@@@*ravnopravnost

    19.04.2017 12:00
    Niste mi objasnili nista, osim vaseg razmisljanja koje se zove ja sam u pravu, ti nisi. Samo se ponavljamo ko papagaji tako da se ne bih dalje nastavljao, bilo je vec ovde cudnih komentara ranije, o nekakvoj prolivanoj krvi za ravnopravnost. Ne znam o kakvoj krvi se radi, posto nisam obavesten da je neko zene zatvarao u konc logore ili masovno streljao zato sto su trazile pravo glasa.
  • @ @@@@*ravnopravnost

    18.04.2017 15:32
    @ @@@@*ravnopravnost
    uramite svoja objašnjenja i razmišljanja.
    "Pevačica" na engleskom se kaže "singer" i u tom slučaju to je ženski rod. Isto tako se kaže i "pevač".
    Pronađite mi gde piše da je "singer" samo muški rod. Molim vas za tačnu stranicu neke gramatike, rečnika ili veb-sajt. Ako ne nađete, bolje se ne stamotite više.
    Vi mislite da je to samo muški rod jer ste neupućeni i primenjujete logiku svog maternjeg jezika na strain jezik.
    Jezici vrlo često imaju identične oblike za različite gramatičke kategorije.
    Npr. u srpskom "žene" može biti genitiv jednine i nominativ množine. U čemu je problem?
    Kad već nešto ne znate, dajte bar porazmislite kad vam neko lepo objasni.
  • @ @@@@*ravnopravnost

    18.04.2017 14:15
    Nastavci i posebni oblici za muški i ženski rod u engleskom postoje tamo gde su bili potrebni iz praktičnih razloga.
    Na drugim mestima reči su ujedno muški i ženski rod, po potrebi.

    Ovu vašu glupost ću da uramim. Vi baš znate šta je bilo potrebno u engleskom, potrebna je reč glumica, pa to postoji, a nije potrebna reč pevačica ili prijateljica.
    Što se tiče našeg jezika, baš zato što ima rodove, imali smo odavno učiteljice, lekarke, naučnice, ministarke i niko nije imao problem s tim. Problem je sa imenicama koje predstavljaju lomljenje jezika da se izgovore i nisu postojale, pa je zato potrebno konsultovati stručna lica kako da se to uradi, a to ne znam da li se dogodilo. Takodje ne vidim problem da se koriste kovanice reči kao žena-astronaut, žena-padobranac itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti