Omladinskoj zadruzi i privatniku 20 miliona dinara da čiste novosadske ulice

Posao čišćenja pojedinih delova Novog Sada "Čistoća" je dodelila Omladinskoj zadruzi "Sloga" i preduzeću "Montop HRS", a za tu svrhu će izdvojiti gotovo 20 miliona dinara.
Omladinskoj zadruzi i privatniku 20 miliona dinara da čiste novosadske ulice
Foto: 021.rs
Ponuda koju su sastavili "Sloga" i "Montop HRS" bila je jedina koja pristigla na javnu nabavku manuelnog prečišćavanja površina koje su nedostupne za mašinsko čišćenje. Nabavka je procenjena na 20 miliona dinara, a grupa ponuđača je dostavila ponudu od 19.957.000 dinara bez PDV-a.
 
Ovo je bio prvi put da ovo gradsko preduzeće angažuje privatnu kompaniju za posao čišćenja javnih površina. Umesto radnika "Čistoće", to će raditi 75 studenata i nezaposlenih do 35 godina koji po zakonu mogu da budu članovi omladinske zadruge.
 
One koje budu angažovali omladinska zadruga i "Montop" čištiće 13 ulica u Adamovićevom naselju, sedam ulica na Novom naselju, 46 ulica na Telepu, sedam ulica na Grbavici, kao i Kinesku četvrt i još 10 lokacija uz saobraćajnice u Veterniku, Paragovu, Sremskoj Kamenici, Mišeluku, na Kaćkoj petelji, Šangaju i Rimskim Šančevima. Od njih se očekuje da održavaju čistim ivičnjake, trotoare, pešačke i biciklističke staze, parkinge, kao i da sakupljaju otpad, čiste kante, uklanjaju smeće oko njih, ali i da čiste sneg i stružu led.
 
Inače, bilo je nejasno ko bi mogao da dobije ovakav posao s obzirom na to da je "Čistoća" bila monopolista kada je u pitanju održavanje higijene u Novom Sadu, a na konkurs su mogle da se prijave samo firme koje su u prethodne tri godine obavljale usluge čišćenja u vrednosti od 40 milion dinara.
 
U konkursnoj dokumentaciji, kako smo ranije objavili, navodi se i to da će se lokacije čistiti 24 sata, u zavisnosti od toga kada "Čistoća" uputi nalog i zatraži angažovanje radnika. Takođe, zahtevali su se radnici koji su sposobni za teški fizički rad.
 
Ovo je jedna u nizu ovogodišnjih odluka "Čistoće" koja je privukla pažnju javnosti. Najpre se bura digla oko angažovanja čuvara kontejnera, kao i oko kupovine softvera koji će pratiti popunjenost kontejnera i koji će obaveštavati radnike kada bi trebalo da ih isprazne.
 
"Čistoća": To su isti ljudi koji su i do sada radili
 
Iz JKP "Čistoća" su saopštili da neće biti angažovana dodatna radna snaga, zato što, kako navode, "isti ljudi, koji su i do sada radili, rade taj posao za isti novac, samo što nisu na platnom spisku "Čistoće" već drugog preduzeća". 
 
"Zakon ne dozvoljava da JKP "Čistoća" ima preko 10 odsto zaposlenih na određeno vreme, a potrebe preduzeća su da radi 150 radnika na održavanju higijene, a ne 60 kako bi moralo biti da bi se upodobili sa Zakonom koji je pisan uopšteno i nije predvideo ovu okolnost. Preduzeće iz sopstvenih resursa ne može da obezbedi 150 radnika koji bi održavali higijenu grada, jer kolektivni ugovor jasno definiše koji radnici mogu, a koji ne da obavljaju te poslove", tvrde u "Čistoći".
 
Dodaju da je "poziv raspisan za održavanje ulica koje nisu obuhvaćene programom održavanja javne higijene i čije aktivnosti se ne finansiraju iz budžeta grada", kao i da "za ovu namenu ne troše budžetski novac već je u pitanju angažovanje iz sopstvenih sredstava preduzeća".
  • Zova

    19.11.2017 00:23
    neradnici
    Rekao bi covek da se 550 zaposlenih u Cistoci pojavljuju samo na kraju meseca, da pokupi plate. Ovde su sigurno, bar dve trecine fiktivna radna mesta.
    Neverovatno je da se gradjani neprestano zale na prljav grad, a da niko nije smenjen i niko za to ne odgovara.
    Ako vec zaposljavaju samo svoje i placaju ih 3-4 puta vise od realnih prosecnih plata cak, sto je nevidjen paradoks, zaradjuju.....pardon, to se kaze za one sto rade, isplacuju im vise no sto zaradjuju nasi doktori!,
    Kako je moguce da prakticno niko ne cisti, ulice?
  • JA

    18.11.2017 22:06
    Friska firma
    http://search.bisnode.rs/rs/1095502/montop-hrs-doo-novi-sad/
  • dzo

    18.11.2017 19:59
    "Inače, bilo je nejasno ko bi mogao da dobije ovakav posao s obzirom na to da je "Čistoća" bila monopolista kada je u pitanju održavanje higijene u Novom Sadu, a na konkurs su mogle da se prijave samo firme koje su u prethodne tri godine obavljale usluge čišćenja u vrednosti od 40 milion dinara."

    eto tu lezi istrazivacko novinarstvo, pojasnite molim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.