Odbornici sutra o turističko-sportskoj površini u zoni klizišta u Bukovcu

Odbornici Skupštine grada odlučivaće u petak o predlogu plana izgradnje turističko-sportsko površine u Bukovcu, čiji se najveći deo, 66 odsto, nalazi u zoni aktivnih klizišta.
Odbornici sutra o turističko-sportskoj površini u zoni klizišta u Bukovcu
Foto: 021.rs
Kompleks se planira u jugozapadnom delu Bukovcu, a bio bi ograničen Karađorđevom ulicom na istočnoj, Vidovdanskom na severnoj i Ulicom Svetozara Markovića na zapadnoj strani.
 
"Prostor obuhvaćen planom predstavlja planinski breg na severnim padinama Fruške gore... Lokalitet je uzdignut u odnosu na okružujući prostor i pruža izuzetan pogled na naselje Bukovac kao i na predele Nacionalnog parka 'Fruška gora'. Ukupna površina obuhvaćenog područja je 5,13 hektara, od kojih je čak 66 odsto u zoni aktivnih klizišta. Teren karakterišu izuzetno strme padine i vododerine izdubljene vodenim bujicama", navodi se u Planu detaljne regulacije koji će se sutra naći pred odbornicima u gradskom parlamentu.
 
Planiraju se tereni za košarku, odbojku, boćanje, krosfit treninge, dečje igralište, veštačka stena za penjanje, ali je moguće i formiranje zip lajn sajle dužine do 220 metara, vidikovac. Deo objekata imaće i ugostiteljsku namenu, tu je i parking sa 24 parking mesta, a o samim sadržajima ovog centra smo pisali OVDE.
 
Kako se navodi u Planu, izgradnja bilo koje vrste objekata u zoni aktivnog klizišta je zabranjena, pa će ovi sportsko-rekreativni sadržaji biti smešteni van nje.
 
Ceo kompleks će biti podeljen u tri celine, a kako bi se ceo projekat realizovao biće potrebno i uklanjanje jednog stambenog i nekoliko poljoprivrednih objekata. 
 
U Izveštaju o strateškoj proceni uticaja plana detaljne regulacije, delu koji govori o pogodnosti terena za izgradnju, navodi se da je "obuhvat Plana ispresecan strmim padinama nepogodnim za gradnju".
 
"S obzirom na to da na ovom području preovlađuje uslovno povoljan i nepovoljan teren, pre pristupanja izgradnji trebalo bi da se izvrše detaljna geomehanička istraživanja kako bi se sa pouzdanošću moglo da se utvrde uslovi za izgradnju objekata", dodaje se.
 
Kada je reč o "posebnim kategorijama tla prema stabilnosti i nosivosti terena", postoje "režim B", koji je uslovno povoljan teren i "režim V", što predstavlja nepovoljan teren. U dokumentaciji se navodi da su u "režim B" stavljeni i oni delovi terena koji odgovaraju kategoriji povoljnih terena, ali su zbog nagiba svrstani među "uslovno povoljne".
 
U Izveštaju se navodi i da bi se neusvajanjem Plana zadržalo postojeće stanje, odnosno neuređenost i nefunkcionalnost postojećeg prostora, nedostatak uređenih površina, kao i sportsko-rekreativnih sadržaja, nepropisno odlaganje otpada, što za posledicu može imati nedostatak mera za upravljanje prostorom na ekološki način.
 
Usvajanjem Plana bi se, kako se navodi, postigla racionalna organizacija i uređenja prostora, kontrola svih oblika zagađivanja, očuvanje ekološkog kapaciteta, zaustavljanje degradacije prostore, očuvanje autohtonih staništa, suzbijanje neplanske izgradnje.
 
Podsetimo i da je, prema važećim urbanističkim planovima, sličan scenario predviđen za Alibegovac. Urbanisti su uradili analizu ovog predela i dali tri predloga. Prvi predlaže da taj reon postane prostor za gastronomski i vinski turizam sa vinarijama, ugostiteljskim i smeštajnim objektima. Druga varijanti koju predlažu urbanisti ima ideju da Alibegovac bude centar zdravstvenog turizma, gde bi prostor bio podeljen u nekoliko manjih celina. Više o tome OVDE.
  • Šizofrenija

    25.01.2018 22:27
    Samo tako
    Samo stručno, pa ličan interes je u pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti