Državni revizor kontroliše Pravni i Filozofski fakultet, pod lupom i Zavod za transfuziju krvi

Državna revizorska institucija počela je da ispituje poslovanje i finansije Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, kada je reč o korisnicima javnih sredstava sa sedištem u Novom Sadu.
Državni revizor kontroliše Pravni i Filozofski fakultet, pod lupom i Zavod za transfuziju krvi
Foto: 021.rs
DRI svake godine kontroliše različite korisnike državnog budžeta, a analiziraju se kako poslovne knjige, tako i trošenje novca. Moguće je da ovo neće biti konačan spisak revizija u Novom Sadu, s obzirom na to da su javne samo revizije koje su formalno počele.
 
Revizija se sprovodi u pet faza - od početka revizije do objave konačnog izveštaja na zvaničnom sajtu. 
 
Inače, ove godine će državni revizor kontrolisati, između ostalog, i rad Agencije za borbu protiv korupcije, Uprave za trezor, Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje, Agencije za bezbednost saobraćaja, Narodne banke Srbije, Razvojne agencije Srbije i brojnih drugih subjekata. 
 
Takođe, DRI će prekontrolisati završni budžet Srbije, ali i ispitati svrsishodnost protivgradne zaštite i subvencije koje gradovi i opštine daju javnim preduzećima.
 
U izveštajima DRI ukazuje se na sve probleme koji su otkriveni u poslovanju organa uprave, institucija, agencija, preduzeća i u svim korisnicima javnih sredstava koji su te godine predviđeni za kontrolu. Revizor može, na osnovu svojih nalaza, da podnese i prijave protiv odgovornih lica.
 
Kada je reč o Novom Sadu i Vojvodini, državni revizor je prošle godine obišao Institut za plućne bolesti Vojvodine i otkrio nezakonitu isplatu stimulacija zaposlenima, sumnjive transakcije, nameštene javne nabavke, zapošljavanje mimo bilo kakvih procedura i izmišljanje radnih mesta - o ovoj temi čitajte OVDE.
 
Apoteka "Novi Sad" zapošljavala je radnike bez raspisivanja javnog konkursa, dok je neosnovano potrošila milione dinara, a tužio ju je i Republički fond za zdravstveno osiguranje, takođe je otkrio DRI - detalji su u našoj priči OVDE. O tome kako je Apoteka "Novi Sad" davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji pisali smo OVDE.
 
Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, DRI je otkrio da su davani zajmovi za ogrev i zimnicu, nezakoniti bonusi i jubilarne nagrade, te da su poslovi dodeljeni bez javnih nabavki. O ovom slučaju čitajte OVDE.
 
Nameštanje građevinskih knjiga i izveštaja, nezakonita uvećanja plata, javne nabavke mimo tendera, donacije i pomoć medijima bez osnova, kao i mnoge druge nezakonitosti utvrdila je Državna revizorska institucija u kontroli poslovanja i finansija Vodoprivrednog preduzeća "Šajkaška" iz Novog Sada u 2016. godini - priča je OVDE.
 
Retko se događa da neka državna ustanova negira nalaze revizora, kao što je to učinio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. DRI je utvrdio da su deca zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu oslobođena plaćanja školarine, a ustupke ima i preduzeće "Nove tehnologije u poljoprivredi", koje dobija poslove mimo javnih nabavki. Međutim, Poljoprivredni fakultet je za 021 poručio da nalazi revizora nisu ispravni, a DRI je odgovorio da stoji iza svojih nalaza. Detalje čitajte OVDE.
 
DRI je prošle godine otkrio da je beneficirani radni staž kod državnih organa obesmišljen, jer se određuje prema statusu i položaju, a ne prema težini posla i uslovima rada. O ovoj priči 021 čitajte OVDE.
  • milicica

    14.03.2018 15:17
    sta ce nam kontrole
    Nama bi veru da se nesto menja i dobro dogadja vratile osude i presude , ovako cemo ponovo citati kod sledece provere a to bi moglo da se cita i danas
  • milicica

    14.03.2018 15:12
    i ju
    Di cete kontrolisati pravni pa tamo ni nema prava
  • Mile zlojeb

    14.03.2018 14:35
    A privatne fakultete ne smeju ni da pipnu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.