FOTO: Cveće na obeležju žrtvama u Kontrastu, nastavlja se borba za odgovornost inspektora

Roditelji i prijatelji poginulih u tragediji koja se pre tačno šest godina dogodila u diskoteci "Kontrast" na Sentandrejskom putu, kao i čelnici Grada, položili su cveće i vence i upalili sveće u znak sećanja na mlade, u požaru izgubljene živote.
FOTO: Cveće na obeležju žrtvama u Kontrastu, nastavlja se borba za odgovornost inspektora
Foto: 021.rs
Kao i prethodnih godina, godišnjica požara obeležena je ispred izgorele diskoteke, a gde se od 2016. godine nalazi i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica. 
 
U požaru koji je izbio tog 1. aprila 2012. godine, a od gušenja dima usled nemogućnosti da izađu iz objekta, živote su izgubili: Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).
 
 
Svi inspektori protiv kojih je pokrenut postupak: trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja, dok su zatvorske kazne dobili (a delom ili u potpunosti i odslužili) vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.
 
 
Ogorčeni, roditelji i prijatelji poginulih smatraju da pravda nije dostignuta. Najglasniji u borbi za pravdu je otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović, koji godinama ukazuje da je protiv optuženih, ali i oslobođenih inspektora, sve vreme vođen "falš" i neodgovarajući postupak - oni se terete za potpuno pogrešno krivično delo zloupotrebe službenog položaja, umesto za nesavestan rad, te su i oslobođeni jer nema dokaza da su zaista svojim radom ikome pribavili određenu korist. Branko Miladinović zbog toga traži potpunu odgovornost upletenih sudija i tužilaca, a obratio se Republičkom javnom tužilaštvu u nadi da će ukazati na, kako kaže, organizovani kriminal koji je na delu godinama.
 
"Za poslednjih šest godina, udruženje 'Istina - Tamarini zakoni' bori se da se ukine imunitet sudijama i tužiocima, da im se uvede licenca i konstatuje odgovornost. Pre nekoliko dana smo u parničnom postupku za naknadu materijalne štete došli do potvrde da su državni organi učinili takve propuste i nesavesno radili u službi, te da su doprineli nastanku ove tragedije. Ali, 'falš' optužnim predlozima sprečeno je da iko snosi pravu odgovornost i načinjen je težak zločin prema nama, roditeljima stradale dece. Ovo se dogodilo i u Laundžu, i u hotelu Putnik i na Radničkom univerzitetu, a mi ćemo se boriti da se ovako nešto više nikada ne dogodi. Inicirali smo, zajedno sa mnoštvom sindikata, udruženja, asocijacija, predstavnicima crkve, predlog novog zakona", rekao je Miladinović ispred spomen-obeležja poginulima u "Kontrastu".
 
 
Reč je o inicijativi da se usvoji zakon o osnivanju nezavisnog Narodnog tela za kontrolu rada tužilaca i sudija, koja je već predata Narodnoj skupštini, kao i da se pokrenu postupci protiv svih pomenutih inspektora za nesavestan rad.
 
 
Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić podsetio je da porodice poginulih već šest godina svojim primerima opominju donosioce odluka da njihovi potpisi na papirima utiču na živote građana.
 
"U međuvremenu je donet i Tamarin zakon, koji bliže uređuje protivpožarnu zaštitu, pre svega u ugostiteljskim objektima u kojima se okuplja mnogo ljudi. Međutim, svesni smo da je zakon 'mrtvo slovo' ako ne postoji šira svest ljudi koliko nečiji potpis na papiru može biti stvar odluke o životu i smrti. Ovo je vreme i mesto da podsetimo te ljude koliko je bitno da s punom svešću donose odluke koje se tiču naše dece i svih građana. Ne postoje reči kojima bih iskazao saučešće ovim ljudima, koji iznova pojačavaju svest o bitnosti odnosa kad je protivpožarna zaštita u pitanju i mogu samo da im se zahvalim na tome", rekao je Jelušić.
 
 
Pismo jednog oca tužilaštvu
 
"Svoj posao ne radiš, ne štitiš nas, oštećeni narod, zloupotrebom funkcije koju obavljaš, zaštitio si zločin, zločince i 'falš' postupke, nesavesnih samovoljnih novosadskih zamenika tužilaca, koji su učinili sve da se zločinci oslobode! Boriću se svim silama da vam se svima koji ste u ovom zamešateljstvu učestvovali skine imunitet i da budete ražalovani jer niste dostojni funkcije koju obavljate! Dobro upamti: bol i patnja koju nama roditeljima - narodu nanosiš ti i tvoje zaštićene nesavesne kolege, je vama kletva!", samo je deo pisma koje je Branko Miladinović 30. marta poslao zameniku tužioca Đorđu Ostojiću, a povodom presuda koje (ni)su donete.
 
  • Brus Vilis

    02.04.2018 23:20
    Jebi ga, dajte tim sudijama neki lakši predmet... Na primer, dajte im one bakice s bulevara što prodaju ljubičice i zumbule, e to im dajte, paš' da viš' kako se popravlja statistika i uzdiže efikasnost pravosudja!
  • Liman3

    02.04.2018 20:07
    Na moju nesrecu...
    ...zivim u istom ulazu gde i inspektorka Radmila Roncevic i mogu samo da kazem za nju da je jedno umisljeno belosvetsko djubre koje treba da odlezi u zatvoru dozivotnu jer zbog nje su deca stradala u pozarima i u kafe Landzu u Zmaj Jovinoj ulici i ovde u Kontrastu! Ne zna ni da se javi normalno na hodniku zgrade kad je sretnete a kad ce nauciti da kad udjete i u stalu ona jadna krava se javi mukanjem a ova ako nesto ne gundja i ne preti onda prodje ko mula bez jezika! Zasticena je po politickoj liniji kao beli medved pa me i ne cudi da nije odgovarala ali ima boga i kad tad ce ona odgovarati za svoja nedela a ima i cerku pa na zalost moze da prodje isto kao i ovi jadni roditelji da i ona izgubi cerku jedinicu! U zatvor sa ovakvom bagrom koja se bogati na tudjoj nesreci!
  • Dusan v

    02.04.2018 06:29
    Da
    Stalno problemi i propusti od strane hradjevinske inspekcije a i drugih resiti ih vec jednom dokle vise posmenjivati prvo sefa pa onda ostale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.