Najveći privredni spor u istoriji Novog Sada se odužio, šteta desetostruko uvećana

Kada je Apelacioni sud u sporu između ATP "Vojvodina" i Novog Sada utvrdio krivicu Grada i visinu nadoknade pravosnažno presudio na 14 miliona evra, lokalna vlast se odlučila za vanredan pravni lek i odlukom Vrhovnog kasacionog suda namet je umanjen na oko četiri miliona; usledile su nove tužbe, a šteta nastala nefunkcionisanjem nove Međumesne autobuske stanice je na poslednjim ročištima od veštaka procenjena na 132 miliona evra.
Najveći privredni spor u istoriji Novog Sada se odužio, šteta desetostruko uvećana
Foto: 021.rs

Piše: Živan Lazić

Ceo proces se raširio i pored osnovnog spora, koji je i pred sudom u Strazburu, u srpskom pravosuđu se, u različitim fazama, odvija još pet procesa u vezi sa rašomonijadom nastalom oko izgradnje i rada novog saobraćajnog zdanja.

Podsetimo, ATP "Vojvodina", čiji je 82-odstotni vlasnik u to vreme bio Ilija Dević, sa gradom je ugovorila izgradnju nove međumesne stanice, svojim parama i na svom placu, a obaveza Grada je bila da saobraćaj sa sadašnje stanice, pod upravom JGSP, javnog preduzeća za lokalni prevoz putnika, izmesti na novu.

Najveći privredni spor u istoriji Novog Sada

Nakon pola godine, preduzetnik je obavezu ispunio, Novi Sad nije, a tadašnja gradonačelnica, mada potpisnica ugovora, nije želela da potpisano realizuje. Apelacioni sud je presudio, a Kasacioni potom, svođenjem nadoknade na, za razmere slučaja, beznačajnu svotu, praktično izigrao presudu.

Usledile su nove tužbe, ceo postupak se odužio i traje već 11 godina. Prerastao je u najveći privredni spor u istoriji novosadskog pravosuđa.

Nedavne presude iz dva spora idu u prilog novosadskog preduzeća u stečaju i Ilije Devića.

Osuđen za utaju poreza, a bio u pretplati

U jednom od pratećih sporova, Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu je 2007. godine Devića optužilo za utaju 137 miliona dinara neplaćanjem poreza i doprinosa, a prvostepeni sud 2010. godine osudio na 14 meseci zatvora.

Apelacioni sud je poništio odluku i spor vratio na početak. Usledila su nova ročišta, da bi nedavno Viši sud u Novom Sadu odbacio tužbu i preduzetnika oslobodio odgovornosti.

Nadležnost tužilaštva

Zaprepašćuju činjenice proistekle tokom procesa pred Višim sudom. Pokazalo se da je Dević za neplaćanje poreza dugovao tek 6,7 miliona dinara (svotu za koju se odgovara samo prekršajno), dok je istovremeno u plaćanju PDV bio u pretplati 137 miliona dinara.

Poreskoj upravi je dao nalog, što je praksa u radu velikih preduzeća, da izgladi sve preplate sa obavezama. Proizilazi da je tužen za utaju poreza, a bio je u pretplati preko 130 miliona dinara.

Takođe, ATP "Vojvodina" je u vreme utuženja bila klijent Poreske uprave za velike obveznike i nije bila pod nadležnošću novosadskog tužilaštva. Tek kasnije, prebačena je u novosadsku podružnicu.

Sporan upis hipoteke

Nedavno je i Privredni apelacioni sud po treći put vratio na prvi stepen odluku o odbijanju stavljanja zabrane na prodaju servisa upisanim kao hipoteke za kredit ATP "Vojvodina" od "Krediagrikol" banke.

Na zahtev kreditora, Nadzorni odbor ATP "Vojvodina" u stečaju je doneo odluku o prodaji objekta. Međutim, Dević, umešač u sporu, osporio je valjanost hipoteke.

Preciznije, tvrdi da je objekat izgrađen nakon sklapanja ugovora i nije mogao biti predmet bilo kakavog jemstva.

Sud protiv suda

"Krediagrikol" banka, nakon što je pronašla način da uradi hipotekarnu uknjižbu, krajem januara oglašava prodaju. Dević je početkom februara od Privrednog suda u Novom Sadu zahtevao da stavi zabranu na prodaju servisa dok se spor ne završi.

Sud je zahtev odbacio, apelacioni slučaj vratio na ponovno razmatranje. Sudija Crevar je po drugi put odbio zahtev za zabranu otuđenja, apelacija ponovo poništava.

Isti sudija i po treći put istovetno presuđuje, a Apelacioni sud i po treći put odluku ukida i zahtev vraća na razmatranje. Zahtev za zabranu se po pravilu donosi u roku od mesec dana, ali u slučaju servisa na novoj stanici prošlo je pola godine, a da konačna odluka nije doneta.

Tako još uvek servis od prodaje štiti samo primedba u katastru o sporu povodom hipoteke.

Servis poželjan za biznis

Poenta je što je u objavi oglasa naznačeno da se servis nudi za svega 2,5 miliona evra. Mala svota za najprofitabilniji segment nove Međumesne autobuske stanice.

Samo procenjena nadoknada od nefunkcionisanja servisa je prema veštacima 62 miliona evra.

Za četvrtak 12. juli je bila zakazana licitacija, a dokumentaciju je otkupila privatna firma rođenog brata direktora u "Krediagrikol" banci. No, kako je Apelacioni sud po treći put poništio presudu Privrednog suda nekoliko dana ranije, na licitaciji se nije pojavio nijedan kupac.

Šteta narasla na 132 miliona evra

Tako je sada, jedanaest godina od početka spora, krivica grada nesporna. Procesi se vode oko visine nadoknade, kao i načina obeštećenja poverilaca preduzeća u stečaju.

Usvojeni program revitalizacije preduzeća, prihvaćen od svih poverilaca, zasniva se na revitalizaciji firme kao celine. Izdvajanje bilo kog segmenta ruši koncepciju i iznuđuje brojne dodatne sporove.

U međuvremenu, svi sporovi traju. Šteta se stalno uvećava, poslednja procena veštaka je na 132 miliona evra i raste svakim danom odugovlačenja.

Slučaj je na listi 24 za koje Evropska unija, nezadovoljna radom pravosuđa, traži novo razmatranje. Krivicu grada niko ne dovodi u pitanje.

Teško je u takvoj situaciji iz sudnica očekivati vesti povoljne po Novi Sad i njegove poreske obveznike.

  • Nostradamus

    20.07.2018 19:49
    Korekcija
    Ako je Apelacioni vratio a jeste onda presudu nije mogao da donese Visi sud nego Osnovni sud u Novom Sadu a ostalo je sve tačno u tekstu.
    A oslobođen je zbog zastare jer za taj iznos 6.7 miliona RSD krivicno delo je zastarelo pre nekoliko godina i to na dušu ide tuzilastvu koje je nesposobno a optuzilo ga lazno pa je palo na sudu tj zastarelo i ono sto je bio kriv.
  • Triton

    18.07.2018 22:41
    @Mirko
    Tekst gospodina Živana je sasvim korektno napisan i izneo je veliki deo istine na videlo. Ima još mnogo umešanih u ovu aferu, ali je nesporno da je Maja najodgovornija. U to vreme je ona bila gradonačelnica izabrana na neposredan način što je čini posebno odgovornom za neizvršavanje ugovora koje je sama potpisala. Međutim, u svim radnjama koje su se tada događala bilo je mnogo učesnika i to iz raznih stranaka. U drugom delu svoga mandata Maja je koketirala sa više njih, ali najviše sa strankom Velje Ilića i njegovim saradnicima iz Ministarstva saobraćaja koje je tada držao i ceo problem je mogao rešiti jednim potezom i to na zakonit način. Jedan od njegovih najbližih saradnika je bio veoma čest Majin gost u cilj iznalaženja mogućnosti da se onemogući realizacija Devićeve investicije. Javna je tajna da je u opstrukciju ove realizacije do guše bi umešan i tadašnji vojvođanski "kralj drumova". Sećate li ga se? Njegov štab je neprekidno zasedao u zgradi pored hotela "Novi Sad" na čelu, kako kažu sa nekim Mirkom. Ne mala uloga u stvaranju ovog sudskog galimatijasa imali su i pojedinci iz DS-a i DSS-a sa kojima je Maja u to vreme takođe koketirala i na kraju ih baš, kako se kaže, preveslala.
  • pera

    18.07.2018 19:53
    najveci privredni spor novog s
    pa pitajte maju gojkovic sta je i kome sve obecala pa joj posle bilo zao da sadasnja autobuska bude ugasena.svi to znaju i prave se ludi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.