Počinje izgradnja stanova za izbeglice u Veterniku

Gradnja stanova u Ulici Vojvode Bojovića u Veterniku, namenjenih izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, počela je danas simboličnim polaganjem kamena temeljca.
Gradi se 276 stanova, a rok za završetak je 15 meseci. Novac je obezbeđen najvećim delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska unija. 
 
- Ovde nije reč o kreditu ili bilo čemu čime se zadužuje naša zemlja. Ovde je reč o donacijama, a to je regionalna inicijativa koja je započela u Sarajevu sa ciljem da se u četiri zemlje reši status izbeglica, odnosno njihovo stambeno pitanje. Mi smo dosta uradili, ali treba da nastavimo dalje. Zahvalni smo donatorima, ali da bi se posao dovršio treba još novca - izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić.
 
- Mi primamo svoje sunarodnike, koji na žalost ne mogu da se vrate u svoje kuće, ali smo i migrante iz raznih krajeva sveta širokogrudo ugostili kada su bili u problemu, jer razumemo tuđu muku. Voleo bih da se iz našeg jezika izgubi pogrdno značenje reči izbeglica i da se ne koristi u pežorativnom smislu, kao nedostatak ili manjkavost. Mi želimo da ti ljudi budu ravnopravni, ponosni građani sa svim pravima i obavezama kao i drugi Novosađani. Zato volim naš grad i našu zemlju i ponosan sam na postupke svojih sugrađana i sunarodnika - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Ceremoniji su prisustvovali i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, šef predstavništva UNHCR Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS Džejms Stokstil i koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet.
  • Za G

    08.08.2018 22:47
    Ta deca koja su preživela ratne strahote, imaju preko 25 godina, ne idu više u školu.
    Dodatne bodove za upis dobijaju njihova deca, rodjena u Srbiji.
  • G

    08.08.2018 20:47
    @Diskriminisan - ne razumem gospodine, da li vam je neko spalio imovinu odnosno da li ste ostali bez kompletne imovine vašim angažovanjem u JNA? Da li ste na položaj vodili vašu decu da sa vama prožive te ratne strahote pa smatrate da postoji potreba da se upisuju sa nekim dodatnim bodovima zbog doživljenog stresa? Imate sva prava gospodine u skladu sa vašim statusom kao i svi ostali građani. Postoje gospodine i javne kuhinje u kojima se nekim građanima daje besplatna hrana - da li sebe smatrate diskriminisanim jer svoju hranu ipak kupujete umesto da vam je država da besplatno? Da li vi znate šta je to što hoćete?
  • Pojašnjenje

    08.08.2018 20:26
    @ Diskriminisan
    Nemaš prava koja imaju izbeglice, ako si rodjen Srbiji,a i tvoji preci su rodjeni u Srbiji. Znači nisi izbeglica.
    Osim ako nisi interno raseljeno lice sa Kosova. Oni imaju prava kao izbeglice,a nisu izbeglice.
    Interesantno je da neke izbeglice imaju manje od 25 godina i rodjeni su u Srbiji ,ali su izbeglice jer su im mama i tata,baba i deda - izbeglice , pa nasledjuju izbeglička prava
    Sve izbeglice imaju dvojno državljanstvo : i srpsko i zemlje iz koje su izbegli .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti