CRTA ugostila Deda Mraza: Namera države da oteža uvid u rad javnih institucija

Organizacija CRTA je danas, u okviru kampanje "Srbija do informacija", ugostila Deda Mraza u "Fabrici" gde je sa Novosađanima razgovarala o pravu javnosti da zna.
CRTA ugostila Deda Mraza: Namera države da oteža uvid u rad javnih institucija
Foto: 021.rs
Građani i predstavnici udruženja građana okupili su se u "Fabrici" kako bi sa članovima Crte razgovarali o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, o tome kako im ovaj zakon može koristiti da ostvare svoja prava, ali i o izmenama Zakona, koje je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
 
Kako je rečeno, predložene izmene ukazuju na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, u nameri da građani odustanu od same ideje postavljanja pitanja kako se troši novac kojim pune državni budžet.
 
Tako jedna od izmena uključuje izuzimanje preduzeća koja raspolažu javnom imovinom od prava javnosti da zna. Građani u tom slučaju ne bi imali mogućnost da dobiju informacije o preduzećima čak ni kada je država član ili akcionar.
 
Takođe, po novim izmenama, protiv rešenja poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, organ vlasti bi mogao da pokrene upravni spor, što bi omogućilo organima vlasti da ne pruže tražiocu informacije sve do okončanja spora. Budući da je čekanje na dokumente i inače predugo, uvođenje mogućnosti da se ono prolongira za najmanje nekoliko meseci, predstavljalo bi ozbiljan atak na ostvarivanje prava na pristup informacijama. 
 
U Crti predlažu da se ove odredbe ne uvedu u novi zakon, ali i da se povise novčane kazne i uvede prinudna naplata kada organ odbija da dostavi informacije i da plati kaznu. Predlog Crte je i da se uvede obaveza Vlade da dva puta godišnje podnosi izveštaj Narodnoj skupštini o zahtevima za pomoć u postupku izvršenja rešenja poverenika.
 
Pavle Dimitrijević iz Crte kaže za 021 da su doveli čak i Deda Mraza jer ako se nastavi po planu Vlade Srbije, odnosno sa novim izmenama zakona, samo Deda Mraz će moći da nam kaže šta se radi u naše ime, kako institucije troše novac i donose odluke.
 
"Građani su sa nama pričali o aktuelnim temama i problemima koji ih muče, do kojih bi se moglo doći potraživanjem informacija od javnog značaja. Mi sa njima pričamo o značaju jednog od najelementarnijih prava koja su stečena demokratijom u Srbiji. Ljudi uglavnom razumeju da oni imaju pravo da pitaju i da institucije imaju obavezu da im odgovore i da neki stepen obaveze obaveštavanja javnosti mora da postoji", objašnjava Dimitrijević.
 
Novi Sad je jedanaesti grad u kom je Crta organizovala "Kafu sa Deda Mrazom", u okviru kampanje "Srbija do informacija".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti