SRS: Dani prisajedinjenja, a ne Dan Vojvodine

Predsednik Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka (SRS) u Skupštini Vojvodine Djuradj Jakšić izjavio je danas da je ta stranka predala inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke pokrajinskih vlasti o utvrdjivanju i obeležavanju 25. novembra kao "nekakavog Dana Vojvodine", ocenivši da 25. novembar nema nikakve veze sa Vojvodinom.
SRS: Dani prisajedinjenja, a ne Dan Vojvodine
Foto: 021.rs
Po njegovim rečima, 1918. godine, Vojvodina ne postoji i ne predstavlja nikakvu teritorijalnu odrednicu.
 
"SRS predlaže da se 24. i 25. novembar proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati na prostoru čitave Republike Srbije, a ne samo na prostoru Vojvodine. Značaj istorijskih odluka donetih na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu prevazilazi okvire Pokrajine. To su odluke od državnog, nacionalnog značaja", izjavio je Jakšić.
 
Ta stranka je navela da "Statut Vojvodine ne poznaje nadležnost pokrajinske skupštine da utvrdjuje ove datume, zvog čega je ova odluka neustavna i nezakonita". U SRS-u su naveli da su, još tokom rasprave u Skupštini, izneli primedbe na neustavanost i nezakonitost ove odluke i da očekuju da će se Ustavni sud "rukovoditi Ustavom i zakonima, a ne političkim motivima prilikom donošenja odluke o podnetoj inicijativi".
 
Skupština Vojvodine je 19. juna usvojila predlog Pokrajinske vlade da se počne sa svečanim obeležavanjem 25. novembra, dana kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvodjanskih oblasti Kraljevini Srbiji.
  • @@V

    17.11.2018 14:55
    Žao mi je što ste toliko glupi te ne umete diskutovati argumentima već ih menjate bezumnim lajanjem i etiketama, odnosno što ste zaista uvereni da je upravo vaše fašističko lajanje "normalan" način razmišljanja. Odgovorni za staranje o vama su napravili kardinalnu grešku tokom vašeg odrastanja i vaspitavanja i nažalost kreirali potpuno nefunkcionalnog, nesposobnog i štetnog člana društva.
  • @V

    16.11.2018 11:23
    Volim tvoje komentare jer oni projektuju tvoje izopacene nacine razmisljanja, a i tebi slicnih, treba samo zamenuti imena i gotovo, samo nastavi
  • V

    15.11.2018 16:57
    Ponovo kevću vojvođijanski nacionalisti i patriJote, busaju se u svoje smrdojvođanske grudi i pljuju po onima koji su im pre 100 godina obezbedili slobodu da se danas po njima poseru. Vi ste šačica fašističkog zla sposobni samo i jedino da širite mržnju i netrpeljivost - ono što je definitivno pokazano je da velika većina Vojvođijanaca ne želi upravo vas, što su vam pokazali kako na izborima tako i u godinama koje su prethodile dok ste pokušavali sakupiti taj mali deo potpisa potreban za zahtev za održavanje referenduma. Potpuno ostavljam po strani debeo fašistički obraz nekoga ko živi u Srbiji a pljuje po njoj, ali je zato prvi da zakevće ako neko upotrebi takvo isto ponašanje i krene pljuvati po Vojvodini. To je osnovno načelo po čemu ste veoma prepoznatljivi - svi vaši fašistički standardi moraju važiti samo onda kada to vama tako odgovara, uvek kada su na štetu srpskog naroda i Srbije a nikada kada su na vašu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti