Odbornici Skupštine grada u utorak ponovo o sudbini "Stana"

Skupština grada će ponovo raspravljati o sudbini JKP "Stan" na sednici koja je zakazana za utorak, 20. novembar.
Odbornici Skupštine grada u utorak ponovo o sudbini "Stana"
Foto: 021.rs

Odbornici će u utorak ponovo raspravljati o ovoj firmi, jer je predložen program reorganizacije preduzeća u stečajnom podstupku. Podsetimo, proletos nije uspelo sklapanje javno-privatnog partnerstva za JKP "Stan", jer litvanska kompanija "Busto Valda", koja je bila jedini ponuđač, i pored ugovora nije uplatila traženu sumu za garanciju.

Plan o reorganizaciji JKP "Stan" je deo stečajnog postupka koji traje od 2015. godine, a sada je došao na red jer nije uspeo tender za javno-privatno partnerstvo. Ukoliko ovaj plan bude usvojen, prema tvrdnjama nadležnih u Gradskoj upravi, on će omogućiti dalji rad ovog preduzeća, koje je godinama u finansijskim problemima, a u blokadi već tri godine.

Na dnevnom redu sednice je i izveštaj o poslovanju "Stana" za 2017. godinu iz kojeg se vidi da nema pomaka u poslovanju ovog preduzeća i da je i dalje opterećeno dugovima i viškom radnika, kojih sada ukupno ima više od 200. O "Stanu" i neuspelom javno-privatnom partnerstvu raspravu su tražili i odbornici "Dosta je bilo" koji su podneli predlog za dopunu dnevnog reda kako bi se formirala komisija da ispita ceo neuspeli postupak.

Na Skupštini grada će biti reči i o budžetu grada za period od 1. januara do 20. septembra. Gradska kasa je napunjena skoro kako je i planirano, jer se u nju slilo 21,9 milijardi dinara ili 98,8 odsto predviđenog novca, ali je sa druge strane potrošnja bila ispod plana i iznosila je tek 62,1 odsto, odnosno 13,8 milijardi dinara.

Međutim, na dnevnom redu se neće naći nekoliko regulacionih planova kojima se pre svega predviđalo povećanje spratnosti, o čemu je 021.rs pisao OVDE. Naime, Gradsko veće je povuklo ove odluke sa dnevnog reda i dopunilo dnevni red drugim tačkama.

Tako će između ostalog odbornici davati saglasnost na pravilnik kojim se utvrđuju kriterijumi za umanjenje računa za komunalije porodicama sa više dece u 2019. godini, kojom se produžuju važeće odluke da se računi Informatike umanje za 30 odsto porodicama sa troje dece, četvoro i petoro dece, za 40 odsto za šestoro, sedmoro i osmoro dece, i za 50 odsto porodicama devetoro i više dece.

Predložene su i manje izmene programa poslovanja "Puta", Novosadske toplane i GSP-a. "Put" je iz budžeta dobio 35 miliona dinara, čime je nadomešten minus jer nisu ostvarili druge prihode i novac će se upotrebiti za radove na saobraćajnicama. Toplana odluku menja iz tehničkih razloga zbog smanjenja cena. Program GSP se menja zbog zahteva da se zaposli 85 vozača na šta se čeka saglasnost iz Beograda, ali i zbog toga da se neutrošenih 100 miliona dinara (više o ovome u ovom tekstu) prvobitno planiranih za kupovinu pet solo autobusa prebaci za otkup sedam zglobnih autobusa iz 2016. godine. Time će se ranije oplatiti ovi autobusi i tako uštedeti oko 4,4 miliona dinara od kamata. Time što se menja ova odluka postalo je jasno da GSP ove godine neće kupiti ni jedan novi autobus.

Na dnevnom redu sednice je i odluka o pokretanju postupka izmene Statuta grada. Kako je navedeno u obrazloženju odluke, Statut se menja zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i drugim propisima. Podsetimo da je Statut poslednji put menjan 2008. godine.

Gradska skupština bi trebalo da donese odluku i o visini naknade za prinudno postavljene upravnike zgrada, što po stanu u zavisnosti od kategorije zgrade, iznosi od 220 do 308 dinara mesečno.

Pred odbornicima će biti i manje izmene odluke o javnom prevozu putnika koje se odnose na to da se predviđa da nadstrešnice na autobuskim stajalištima postavlja Gradska uprava za saobraćaj, da objekte za prodaju karata, novina i sličnog postavlja GSP, kao i da Skupština stajališta u međumesnom prevozu određuje nakon prethodno pribavljenog mišljenja Ministarstva.

Skupština grada treba da donese i Plan kvaliteta vazduha za period od 2017. do 2021. godine. Na osnovu samog imena dokumenta jasno je da ga Skupština donosi sa popriličnim zakašnjenjem, a u njemu se navode 24 mere koje treba da se preduzmu kako bi se smanjile emisije štetnih gasova i poboljšao kvalitet vazduha.

  • moje preduteće

    20.11.2018 14:40
    JKP Stan je sramota ove vlasti. Probali su privatno partenstvo, ali ne ide. Probaju ovo i ono ali je suština da ne žele da JKP Stan stane na svoje noge, i boli ih uvo za zap.oslene.
    Odbornici Dosta je bilo su aktivni i posvećeni ovom problemu ali vlast ima većinu.
  • lepi mica

    20.11.2018 08:42
    jkp stan
    trla baba lan da joj prode mandat
  • yyyyyyy

    19.11.2018 22:10
    stan treba pustiti da radi ono za sta je i osnovan.privatne agencije su nula za stan,vecina prevaranata i nestrucnjaka.politicari su unistili stan,a sada su vlasnici agencija koji preuzimaju poslove stana.tu je problem za koji su odgovorni politicari.cime se bavi danasnji direktor stana i dali je u sukobu interesa.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti