Odbornici očekuju da "Stan" opstane

Odbornici Skupštine grada dali su saglasnost za program reorganizacije JKP "Stan", koji bi u stečajnom postupku trebalo da omogući da ova gradska firma opstane i uđe u ponovni postupak izbora javno-privatnog partnera.
Odbornici očekuju da "Stan" opstane
Foto: 021.rs

Mada se predstavnici vlasti i opozicije nisu složili oko toga šta je do sada preduzeto, ali i ko je više kriv za višegodišnje propadanje ovog preduzeća, ono što je bilo zajedničko je da svi očekuju da se preduzme sve što je moguće da preduzeće opstane.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je za 021 da očekuje da će poverioci osnovani od strane Grada otpisati svoja potraživanja i olakšati poziciju JKP "Stana". On je takođe rekao da se nastavlja sa planom kreiranja javno-privatnog partnerstva za ovo preduzeće. - Mislim da ćemo pokušati da nađemo strateškog partnera kroz postupak reorganizacije JKP "Stan" - naveo je Vučević.

Podsetimo, pre četiri meseca Grad je raskinuo ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a Vučević je još tada najavio da će se ponovo tražiti privatni partner, iako nije precizirao kada će to biti. Na Skupštini se dugo raspravljalo baš o ovom neuspelom partnerstvu, ali uglavnom se sve svelo na prozivanje opozicije na nesposobnost vlasti da sprovedu do kraja postupak koji su sami pokrenuli, bez toga da je vlast dala jasan odgovor, sem onog formalnog da privatni partner nije ispoštovao dogovor i uplatio predviđenu sumu za osnivanje novog preduzeća i isplatu otpremnina.

O drugim tačkama dnevnog reda nije bilo previše rasprave, sem o izveštaju o trošenju budžetu za prvih devet meseci ove godine. Opozicija je u osnovi govorila da se i dalje pokazuje da vlast milijarde troši na tekuću protrošnju, što je u ovom slučaju preko 70 odsto i da nema kapitalnih ulaganja, odnosno da se i previše novca nalazi samo na računima, a javnosti se priča o "suficitu". Gradonačelnik Vučević je u osnovi ocenio da je zadovoljan gradskom kasom, iako, kako je naveo, uvek može da bude više kapitalnih ulaganja, navodeći da tu ima i zakonskih propisa koji neka ulaganja ne vode kao kapitalna, navodeći primer ulaganja u putnu privredu koja prelazi milijardu dinara i vodi se kao tekuća potrošnja.

Na sednici je pored izveštaja o budžetu usvojena i odluka da se u Železničkoj ulici postavi ploča Ignjatu Pavlasu, a na Petrovaradinskoj tvrđavi kopija broda "šajka" koji je izradila multimedijalna umetnica Joko Ono.

Doneta je odluka da se prinudnim upravnicima u Novom Sadu plaća po svakom stanu najmanje 220 dinara mesečno, o čemu možete više čitati OVDE.

Odbornici su dali saglasnost na pravilnik kojim se utvrđuju kriterijumi za umanjenje računa za komunalije porodicama sa više dece u 2019. godini, izmene Statuta grada kako bi se uskladio sa Zakonom o lokalnim samoupravama, kao i Plan kvaliteta vazduha za period od 2017. do 2021. godine u kojem se navode 24 mere koje treba da se preduzmu kako bi se smanjile emisije štetnih gasova i poboljšao kvalitet vazduha.

Skupština se saglasila sa manjim izmenama programa poslovanja "Puta" i "Novosadske toplane", kao i GSP-a. Program gradskog prevoznika je promenjen, jer se planira zapošljavanje 85 vozača, kao i zato što se odustalo od nabavke pet solo autobusa i 100 miliona dinara je tako prebačeno da se plate preostale rate za autobuse iz 2016. godine.

Usvojene su i manje pravno-tehničke izmene odluka o auto taksi prevozu i odluke o javnom prevozu, kao i nekoliko kadrovskih promena, uglavnom u školskim odborima.

  • Marko

    21.11.2018 07:27
    Ni jedno javno preduzeće ne sme pasti. Pa pobogu, gde će drugovi raditi "za narod"?
  • Gane

    20.11.2018 20:51
    Lazi, prevare i svašta ponesto
    Seti se Miloše Vučevicu 28.06 2018 koliko si bio ubedjen u JPP i opet ništa.... Tako da"psi laju karavani prolaze"....
    Nema ništa od privatnog partnera, živi bili pa videli!!!! Pravite drugi modus, isplatiti ljudima zaostale plate dajte i njima u jkp "Stanu" solidarnu pomoć oterajte parazite SPO sto ukanaziše sve sto dotaknu....Toliko nepravilnosti, policija bi se obradovala nekim bivšim, sadašnjim kadrovima.....
  • Ekolog

    20.11.2018 20:29
    Srba
    Plan za poboljšanje kvaliteta vazduha za period 2017-2021 ????? Usvojen 20.11.2018. Kakav je to plan koji kasni, a da jos nije poceo da se primenjije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti