Odlučeno ko je projektant rekonstrukcije centra Novog Sada

Uprava za građevinsko zemljište i investicije odabrala je kompaniju "Andzor engineering" iz Novog Sada da napravi tehničku dokumentaciju za parterno uređenje najužeg centra Novog Sada.
Odlučeno ko je projektant rekonstrukcije centra Novog Sada
Foto: Dragan Perišić
Vrednost ovog posla premašuje 22 miliona dinara. Dobavljač ima rok od 300 dana za isporuku tehničke dokumentacije.
 
Projektant treba da isplanira popločavanje, ozelenjavanje i uređenje javne rasvete i urbanog mobilijara kao što su klupe i kante. Takođe, potrebno je da isprojektuje uređenje saobraćajnih tokova za prolazak kola, biciklista i pešaka, uz koridore za službe snabdevanja, vozila komunalnih i hitnih službi.
 
Kako smo ranije pisali, tenderom je obuhvaćeno 6,82 hektara u koji spadaju Pozorišni trg, Uspenska ulica, prolaz do planiranog polukružnog trga na mestu sadašnje montažne garaže iza SNP-a, planirani polukružni trg i Prolaz Miloša Hadžića, plato ispred starog bioskopa JNA (sada dvorište banke), deo Njegoševe ulice, Trg slobode, Ulica Modene, deo Ulice Ilije Ognjanovića, Ulica Kralja Aleksandra i prolaz uz Menratovu palatu. 
 
Tender je usledio nekoliko meseci nakon arhitektonskog konkursa koji se bavio istom temom. Međutim, u konkursnoj dokumentaciji UGZI nije obavezao projektanta da koristi nagrađene radove, ali je naveo da se oni mogu koristiti u celosti ili u delovima.
 
Prema tim idejnim rešenjima, centar Novog Sada je gotovo u celosti behatoniran, a bio bi smanjen i prostor za zelene površine, što možete da pogledate OVDE.
 
Kako se može videti u budžetu grada za ovu godinu, za parterno uređenje dela centra obezbeđeno je 28,6 miliona dinara. S obzirom da se na tehničku dokumentaciju izdvaja veći deo tog novca, radovi na uređenju se mogu očekivati najranije sledeće godine.
 
U 2020. bi trebalo da bude izdvojeno 250 miliona, a naredne godine 300 miliona dinara. Podsetimo da će Novi Sad 2021. godine biti Evropska prestonica kulture, što je jedan od dodatnih razloga za rekonstrukciju dela starog jezgra grada.
 
  
  • Daleko bilo

    21.04.2019 12:25
    Znaci svi se ubiše da sacuvaju stara jezgra gradova, a mi da sto pre napravimo balkanski kič i šund od istog. Ovo je ruglo, i ne primereno centr iz 18tog veka. Ko kad bi sad u nekom Dubrovniku ili Kotoru poceli ove krive linije postmoderne poceli da trpaju, i kakva je ovo glavudza u centru zabijena u betoncinu... strasno.. Budi li centar ovakav, zaista više nemam razlog da volim ovaj grad.
  • Nemanja

    15.01.2019 10:31
    @Apolitična

    A nisi baš ni sasvim baždarena u glavi.
  • Apolitična

    14.01.2019 12:09
    Moj Novi Sad
    Koliko komentatora je politički nastrano ja ne mogu da verujem! Nisam politički nastrana, niti manijak za politiku, niti se polno niti ikako uzbuđujem ko će iz koje stranke da uradi. Neka radi ko hoće da radi ,a poenta mi je kao građanki i starosedeocu ovog grada da ovaj grad zaista lepo izgleda. Dolaze mi prijatelji iz celog sveta i pre ću ih povesti u centar grada nego na Detelinaru ili Adice...to Vam isto dođe kao kada Vam dođu iznenadni gosti da li ih vodite u vaše šupe ili u dnevni boravak. Samo zato što nisam manijačno opredeljena za politiku, razmišljam realno,a ne maštovito, zaista centar treba da izgleda svetski ,a ne zapušteno . Da li u NY idete u centar ili bauljate po Bronxu, Bruklinu? Mislim ljudi, manje se palite, više razmišljate,ako ste stvarno iz NS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti