Deceniju posle rušenja, novi pokušaj popravke osmatračnice na Tvrđavi

Novosadska uprava će ove godine pokušati da posle više od decenije od rušenja, kao i više neuspelih tendera, konačno nađe firmu koja će popraviti viseću osmatračnicu na Bastionu Marije Terezije na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je novu javnu nabavku, četvrtu u poslednje tri godine, a čija je vrednost skoro tri miliona dinara, dok je rok za dostavljanje ponuda 29. mart. 
 
Podsetimo da je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine još 2015. godine obezbedila 1,7 miliona dinara za ove radove. 
 
Osmatračnica na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je poslednji put rekonstruisana 1952. godine, predstavlja najistureniju tačku utvrđenja i kao takva je veoma atraktivna za sve posetioce. Tokom rekonstrukcije pešačkih staza gornje Tvrđave 2008. godine demontirani su gornji delovi osmatračnice usled opasnosti da se sruši. Nakon uklanjanja nestabilnih delova, otvor u zidu je zazidan, radovi na stazama su završeni, ali osmatračnica nije sanirana. 
 
Mada je bila najavljena njena popravka, sve stoji više od deset godina, s tim da u poslednje tri godine popravku odlažu neuspeli tenderi. 
  • @istorija

    11.03.2019 15:04
    lekcija iz istorije
    - postojale su osmatracnice "u vreme austrijanaca", sto se i vidi na brojnim gravurama s kraja XVII i pocetkom XVIII veka. one su naime uklanjane sa tvrdjava sredinom XVIII veka jer su vojni inzenjeri smatrali da napadacu pruza dobar orijentir prilikom postepenog napada na tvrdjavu.
    - ove koje poznajemo, barem onu preostalu na temenu kontragarde bastiona sv. inocentija, podignute su 50ih godina XX veka.
    - grudobran je deo bedema koji je takodje 50ih godina uklonjen, odnosno samo gurnut niz stenu prema dunavu.
    - "zidic" nije sagradjen vec je tu stajao od pocetka izgradnje bastiona. naime, pojedini zidovi (eskarpe) dizu se pod odredjenim uglom (zavisnosti od visine) do dela gde se nalazi red ispupcenih i zaobljenih cigala (kordon), od koje se nastavalja zid (tablet) verikalno pod 90 stepeni, odakle je pocinjao zemljani grudobran.
    - zidic nije srucen vec je odnet, odnosno bacen na obalu, tacno naspram adrese (donji ribnjak 55) na kojoj se nalazi studio DAG koji je poznat po izradi web stranica za hotel leopold i ad park.
  • Bosnić Ilija

    11.03.2019 10:44
    Uređenje
    Tvrđava se slabo održava.Barem bi se mogla urediti stepeništa.
  • istorija

    11.03.2019 09:41
    Osmatračnica nije postojala u vreme Austrijanaca, što se vidi i po betonskom nosaču na slici. Mnogo je novijeg datuma. Takođe, nekad je celom dužinom tvrđave prema gradu bio grudobran-bedem debljine preko 2 m. On je srušen i napravljen sadašnji zidić od cigala, da bi i njega *neko* srušio pre desetak godina, pa je kasnije obnovljen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti