Sedam godina od tragedije u Kontrastu

Šestoro mladih je poginulo, a više ljudi je povređeno u požaru koji je pre sedam godina izbio u diskoteci "Kontrast".
Sedam godina od tragedije u Kontrastu
Foto: 021.rs

Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao, zbog postojanja samo jednog izlaza, šest posetilaca diskoteke je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Živote su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Za njihovu smrt osuđeni i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije preinačena kazna na četiri godine, i nakon izdržane dve trećine, pušten je na slobodu. Javnosti nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju služenja kazne.

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju na optuženičku klupu sela su trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv Republike, Grada i vlasnika i zakupca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist u vrednosti od 46,2 miliona dinara, a sada se čeka drugostepena presuda na osnovu žalbi.

Od 2016. godine neposredno pored "Kontrasta" nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica. 

Pomenimo i da su roditelji pre nekoliko meseci predali Skupštini Vojvodine zahtev za podršku inicijativi da se oformi regulatorno telo za rad tužilaca i sudija, ali za sada nije bilo nikavih reakcija.

  • Novosadjan

    01.04.2019 12:30
    Toliko proslo a krivci na slobodi uzivaju
  • Podbarac

    01.04.2019 11:51
    Čista odmazda
    Neko je morao da bude kriv. A evo nekih zanimljivih izjava:

    - "Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da diskoteka "Kontrast" nije nekakav "divlji objekat", već objekat koji se redovno kontroliše. Poslednji put kontrolisan pred Novu godinu. Naglasio da će biti ispitano i da li su sve tehničke i druge zaštitne mere u tom ugostiteljskom objektu bile primenjene."

    Sa suđenja:

    - "Bila sam pored bine na kojoj su igrale dve plesačice sa po 2 baklje. Plesačica blize meni ispustila je ili bacila baklju koja se još dimila na pod i ona se otkotrljala pod binu. Pevač Mladen Zečević je pomerio zavesu i videla sam vatru pod binom. Dim je bio sve veći i izašla sam" - pevačica Ivana Pecović Akapulko benda.

    - "Ušao sam sa kolegom Saletom u toalet, da se umijemo i tamo smo zatekli dva mladića i dve devojke. Jedan od njih je uspaničeno vikao kako ne želi da umre, panično zatvarajući vrata da unutra ne bi ušao dim... Kada sam skinuo košulju da je pokvasim nestalo je vode i tada nas je sve uhvatila panika. Rekao sam da pod hitno moramo napolje i da me prate. Trčao sam po sećanju, jer se ništa nije videlo od dima. Teško sam disao. Okretao sam se da vidim da li me prate, ali se od dima ništa nije videlo" – konobar Aleksandar Karov

    Dakle uredni papiri, dozvole, a onda nepažnja, baklja, panika, alkohol, još koje čega...

    Svejedno, na kraju su bile "krive instalacije", električar i vlasnici, a niko od Inspektora i nadležnih. Tolko.
  • Drum

    01.04.2019 10:01
    @Justina
    To što se desilo jeste tragedija, ali da gradonačelnik daje ostavku, nema smisla.
    Ne ide gradonačelnik u kontrole, nego inspektori, a mislim da koliko god se trudio bilo ko, ne može da iskontroliše do kraja.

    Uvesti drastično veće kazne, da umesto odgovorni od onog električara, pa do inspektora što su dobili te mizerne kazne za 6 žvota, da su dobili najmanje 20-30 godina, bez mogućnosti pomilovanja i to da u tih 30 godine ne sede u zatvoru, nego da budu primorani na teži fizički rad.

    E onda kada se zna kakva ga kazna čeka, onaj ko bi svoj posao radio loše i ne savesno, razmišljao bi malo. Nije svedno da 30 godina rmbačiš, naspram par godina izležavanja u zatvoru o našem trošku.
    Tada bi više inspekora radio svoj posao savesno, ne bi dopuštali da ih se potkupi, jer znaju koliko rizikuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.