Matica srpska će pomagati razvoj i spas sela u Srbiji

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Novom Sadu da tim koji je formiran kako bi radio na spašavanju sela u Srbiji, od sada uključuje i pomoć Matice srpske.
Matica srpska će pomagati razvoj i spas sela u Srbiji
Foto: 021.rs
Krkobabić je kaže da je u akciju obnove sela u Srbiji uključena SANU, te da je stoga jasno da podršku treba da pruži i "najeminentnija i najstarija kulturno-naučna institucija" u zemlji - Matica srpska.
 
"Značaj ove akcije koju preduzimamo i kojom ćemo se baviti, a to je više mukotrpna misija, za cilj ima spašavanje sela Srbije. U takvoj misiji mesto Matice srpske je više nego jasno", dodaje Krkobabić.
 
Prema njegovima rečima, tim će biti sastavljen od najumnijih ljudi, a ideja je da stvore "jasnu politiku ravnomernog regionalnog razvoja Srbije do kraja 2019. godine", kako bi sa takvim politikama mogli da izađu pred poslanike na skupštinskoj raspravi o novom budžetu.
 
Kako najavljuje, biće to "set različitih politika", koje će omogućiti da poslanici izdvoje "pozamašnu svotu novca" za rešavanje egzistencijalnih i infrastrukturnih problema, kao i obrazovanja, zdravstvene, kulturne i sportske sfere na selima.
 
"Sela Srbije treba da vide svoju budućnost. Ovo je i bezbednosni problem, pogotovo u brdskim i planinskim predelima", poručuje Krkobabić.
 
On smatra da je akcija za spas sela koju predvodi, jedan od najvažnijih problema Srbije danas.
 
"Ključna pitanja koja su sada pred nama, poput pitanja Kosova i Metohije, nastala su pre 20, 30 ili 100 godina upravo zato što smo ostavljali prazna mesta. Usud puste zemlje se nadvijao nad Srbijom i sada to moramo da rešimo", rekao je Krkobabić.
 
Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić kaže da je najvažnije zaustaviti odlazak mladih sa sela, a pre svega u južnim delovima Srbije, prema Kosovu i Severnoj Makedoniji, ali i u Banatu.
 
"Sela se prazne, ostaju stari ljudi kojima treba pomoć. Mi imamo suviše male posede koje bi trebalo ukrupniti na dobrovoljnoj osnovi, tako da se broj poljoprivrednika koji proizvode hranu smanji, a da se poveća broj onih koji proizvode finalne proizvode", navodi Škorić.
 
Dodaje da u narednom periodu treba posebno raditi na infrastrukturi, kako bi se moglo "doći do svakog sela, posebno u planinskim predelima".
  • P

    10.05.2019 12:22
    P
    Priča se da je Čerčil za neki predlog koji mu se ne dopada i koji smešta na marginu zbovanja ,kaže svojim saradnicima da oforme tim da to rešava.
  • Nepravda

    10.05.2019 12:17
    Neprsvda
    Zanimaju me ličnosti koji mi daju minuse, ako to nije istina informišite me alo je drugačije.
  • Pčela

    10.05.2019 07:28
    @ Dejan
    Sve je nacionalizovano i baš ništa nam nije vraćeno pa ni imovina Dunđerskih. Bilo je da će biti, ali ipak nije. Baš, baš ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti