Novi Sad postavlja brzinske displeje sa radarima kod osnovnih škola

Grad Novi Sad će ove godine početi da postavlja savremene saobraćajne znakove sa dopler radarom u zoni osnovnih škola, saznaje 021.rs.

Prva znaci sa radarom biće postavljeni u zoni osnovnih škola "Đorđe Natošević" u Maksima Gorkog i "Jožef Atila" na Telepu, a planirano je da na obe lokacije bude po dva aparata.

Oprema koju Grad nabavlja, a koji se naziva i brzinski displeji, treba da informišu vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja i upozoravaju na prekoračenje brzine na toj lokaciji, u ovom slučaju u zoni određene škole.

Gradska uprava planira da znakove sa ugrađenim dopler radarima postavi narednih godina kod svih osnovnih škola, kojih u Novom Sadu i okolnim naseljima ima 37, a među koje spadaju i muzičke škole i druge specizalizovne obrazovne ustanove.

Znaci sa dopler radarima se napajaju preko solarnih panela i imaju domet od 200 metara. Kako se navodi u dokumentaciji javne nabavke, u koju je 021.rs imao uvid, saobraćajni znaci sa radarom će registrovati brzinu vozila koja prilaze školi i potom davati obaveštenja vozačima.

U opisu se kaže da znak ima mogućnost da prikaže bilo koje ograničenje brzine od 10 do 50 km/h i znak "Deca na putu". Ispod ovog natpisa treba da postoji mogućnost da se pojavi emotikon "osmeh" u zelenoj boji i emotikon "tužan" u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila, a pored treba da stoji poruka "Uspori" u crvenoj boji ili "Hvala" u zelenoj boji. Takođe, u gornjem delu znaka će biti i dva žuta treptača koja treba da budu dodatna upozorenja na prekoračenje brzine. Planirano je da isporuka i ugradnja prvih znakova sa radarima bude 90 kalendarskih dana, a procenjena vrednost nabavke je 2.500.000 dinara.

Ovi radari će, kako 021.rs saznaje, biti povezani i sa Sistemom automatskog upravljanja saobraćajem Grada Novog Sada čime će se omogućiti nadzor nad njima uz kontorolu preko računara u kontrolnom centru i realnom vremenu.

Osim što će vozače informisati o brzini, ovi znakovi sa dopler radarima Gradu će dostavaljati podatke o maksimalanoj i prosečnoj brzini vozila, koliko je gust saobraćaj i koliko vozila prolazi, kao i podatke o prekoračenju brzine na svakoj lokaciji gde su postavljeni. Svi ovi statistički podaci, a računajući da će uređaji biti na više od 30 lokacija samo za osnovne škole, u budućnosti će pomoći da se bolje planira saobraćaj u gradu.

Pomenimo još da se u konkursnoj dokumentaciji navodi da s obzirom da će uređaji u realnom vremenu beležiti podatke, sistem treba da omogući i da se odmah detektuju nasilni vozači, tako da će ti podaci ukoliko odmah budu dostavljeni saobraćajnoj policiji, omogućiti da se ovakvi prekršioci odmah pronađu i kazne.

Dodajmo i da je postavljanje ovih znakova, tzv. brzinskih dipleja, novina i da ih tek nekoliko opština u Srbiji ima, uglavnom oko škola ili vrtića. 

  • Boba

    20.07.2019 23:36
    ns
    A jel smem da kinem u kolima ?
  • Симеон

    20.07.2019 09:05
    А казна је...
    Их што ће да се разгале оне бахате сировине, што лете својим друмским крстарицама по мирној оази званој НС, када виде који су смајлић постигли.... Ма милина једна. Шалу на страну, у Србији једна од озбиљнијих а и приоритетнијих инбестиција треба да буду камере на сваком ћошку, педљу, кутку је р другачије не може...
  • Лука Лабан

    19.07.2019 08:08
    Џаба све јер за ваздуплохов и сличне се не важи!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti